АЕЖ-България настоява Борисов да не толерира арогантно отношение към журналисти
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Ноември 2019 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АЕЖ-България настоява Борисов да не толерира арогантно отношение към журналисти

/КРОСС/ Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България) настоява в официална позиция премиерът Бойко Борисов да поеме ангажимент, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ, съобщиха от Асоциацията.

В писмото се посочват няколко примера за натиск върху журналисти. Един от тях е реакция на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на журналист от Българска свободна телевизия за новите правила за изплащане на болничните, която от Асоциацията квалифицират като заплаха и настояват за извинение от министъра.

Друг случай, описан в декларацията,  е натискът върху варненска журналистка от телевизия "Черно море", след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних.

"Всички тези сюжети от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България", се посочва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.