Избират нов председател на БСП през април
Секция: ПОЛИТИКА
18 Ноември 2019 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Избират нов председател на БСП през април

/КРОСС/ Националният съвет на БСП е приел решение за започване на процес на нови избори в партията, а през април преди конгреса ще имам пряк избор на председател. Това обяви  лидерът на БСП Корнелия Нинова. Решенията са взети с 86 на 20 гласа. 

Оставка на лидера на БСП не е била искана пред Националния съвет и разцепление в БСП няма, каза самата Нинова:

"Искаха я пред вас. Вътре не я поискаха. Не е за пръв път! Категорично не приемам аргумента за разцепление, за разединение в партията. Щях да го приема и страшно да се разтревожа, ако зад тези 50 подписа, макар че се оказаха 21, стояха 21 или 50 партийни организации. В нито една от организациите на тези членове на Националния съвет не е приемано такова решение, не е обсъждан такъв доклад. Затова им казах: "Другари, това е ваше лично мнение, на вас, уважавам го, то е различно, но това не е разцепление в партията, защото нито вие, нито аз съм партията. Партията са членовете ѝ. Фалшива новина е, че градският съвет на Варна е искал оставката на ръководството. Няма такова решение на градския съвет" 

Националният съвет обсъди на пленум днес резултатите от местните избори, както и предложението си за алтернативен бюджет за догодина.

 Дебатите бяха около двата анализа на изборните резултати. Единият - на 20 члена на Националния съвет, които се явяват и членове на Изпълнителното бюро, и отделно - на другите 50 от Националния съвет.

"Имаше различни предложения, включително и т. н. "алтернативен доклад" на подписалите го другари да бъде приет. Това решение беше отхвърлено", обясни Нинова.

 

Тя посочи, че Емил Райнов е представил алтернативния доклад за резултатите от местните избори и е изчел, че искат оставката ѝ, но по време на 7-часовата дискусия този въпрос не е бил дискутиран: 

"Напротив, имаше изказвания, че в момента няма нужда от оставка на председателя и на Изпълнителното бюро". 

По-време на обсъждането днес пред сградата на Позитано 20 имаше мълчаливо присъствие на представители на градските организации от Варна и Сандански. По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка.