Киев има 35 км коледен пазар със сини дядо мразовци
Секция: Туризъм
18 Ноември 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киев има 35 км коледен пазар със сини дядо мразовци

/КРОСС/ Киев е европейски и световен рекордьор тази година. Градът предлага невероятните 22 мили или над 35 километра неспирен коледен пазар.

Украинската столица, която всячески се стреми да привлича туристи, за да изравни продупчения си с милиарди бюджет, е готова на всичко, за да отклони традиционните посетители на западноевропейските предпразнични базари. И да ги изненада с нещо ново и вълнуващо."

За мнозина това на първо място са облечените в синьо, вместо в червено, Дядовци Коледа. Причината е, че противно на наложения от марка безалкохолни напитки образ на добрия старец в червени дрехи, на територията на бившия Съветски съюз той е различен.

Първо се казва Дядо Мраз, както беше и у нас при соца, и второ - носи синьо. 22-те мили коледни „кабинки“ – сергии, павилиони, щандове, посветени на празниците,на практика пресичат целия град, а той никак не е малък.

Може би най-атрактивен е площадът „Света София“, декориран не само с базара, а и с елха, украсена с играчки в цветовете на националното знаме – синьо и жълто - златно, главната за града и страната. Наоколо има и въртележка за децата и какво ли още не, като цялата зона е огласяна с много глъчка и смях на фона на мелодиите, изпълнявани от уличните музиканти.

Експоцентърът, Марининския парк, Спивоче поле, Пощовия площад, всички централни булеварди и улици са изпълнени с хора, с предложения за подаръци, с ухание на печива и греяно вино.

А наоколо щъкат споменатите вече Дядовци Мраз или Коледа – кой, както поиска да ги нарича – в техните смешни сини дрехи с белите бради и Снежанки, пърхащи до тях – украинките са сред най-красивите жени в Европа, ако не в цял свят.