Властта предлага Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Секция: ПОЛИТИКА
19 Ноември 2019 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Властта предлага Цацаров за шеф на КПКОНПИ

/КРОСС/ ГЕРБ и "Обединени патриоти" официално обявиха кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Името на все още действащия главен прокурор се завъртя като възможна номинация на управляващите още миналата седмица.

Тогава нито той, нито ГЕРБ отрекоха новината. Мандатът му в Прокуратурата изтича в края на декември. Президентът Румен Радев все още не се е произнесъл по указа за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Днес на брифинг в Народното събрание шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова представи кандидатурата на Сотир Цацаров.

След нея говориха и депутати от групата на Патриотите, които заизреждаха качествата на главния прокурор и му благодариха, че се е съгласил да приеме номинацията.

Възлагат му надежди да продължи борбата с корупцията и за това, че ще уважава разделението на властите.

На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган.

Антикорупционният закон гласи, че за председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж.

Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.