Доклад: България не е премахнала домовете за деца, а ги е заменила с нови
Секция: Анализи
30 Ноември 2019 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доклад: България не е премахнала домовете за деца, а ги е заменила с нови

/КРОСС/ В България все така има сиропиталища, но те са в лъскави сгради и се казват иначе. Децата в тях са често подложени на агресия и обиди, в някои случаи те са затворени в клетки, в други - са оставяни на пода, ограден с дървена преграда, а в трети - изоставени в тъмни стаи. Около тях има миризма на урина и фекалии. Има момичета с обръснати глави и други, които са оставени да си блъскат главата в стената. Някои са упоени с лекарства, други - оставени да живеят сами в мазето.

Това става ясно от доклад на международната правозащитна организация Disability Rights International, която е провела своя мисия в България. По същата тема по-късно тази вечер ще бъде излъчен документален филм на Би Би Си на журналистката Кейт Блюит. Преди 12 години тя засне документалния филм за дома за деца в Могилино, който шокира публиката и изостри вниманието на международните организации към системата за предоставяне на социални грижи в България.
Докладът идва няколко години след като България обяви, че е в процес на премахване на институционализираната грижа за деца. През септември 2019 г. външната министърка Екатерина Захариева посочи, че около 90% от децата в домове вече са "деинституционализирани" - дума, с която администрацията означава процеса по закриване на старите домове и настаняване на децата в тях на други места.

Малко над 1500 деца, изведени от старите домове, са били настанени в новопостроени къщи от семеен тип, където се предполага, че децата ще бъдат по-малко и ще получат грижа от семеен тип.

В действителност обаче България е заменила системата си от големи и стари сиропиталища с новопостроени, по-компактни сгради, които продължават да функционират като институции, казват авторите на доклада, публикуван тази седмица. В тези нови институции работят най-често същите хора, които са работили и преди в домовете. На много места децата не са допускани до красивите стаи в къщите, тъй като ще ги развалят или изцапат. Те са емоционално неглижирани и социално изолирани, често пъти тормозени и "изложени на много от същите опасности, които са ги застрашавали и в голямата институция", пише още в доклада.

Организацията отбелязва, че "може би няма друга държава в света", която да е получила по-мащабна подкрепа за реформите си в тази област от България - включително обучения и техническа помощ за системата от групови домове.

Още през 2015 г., с публикуването на доклада на "Лумос" - независима неправителствена организация, която подкрепя българските реформи - е станало ясно, че промените не са довели до желания резултат.

По данни на УНИЦЕФ процесът по закриването на старите домове и преминаването към грижа от ефективен семеен тип е била финансирана от ЕС с повече от 100 млн. евро, отпуснати през периода 2010-2015. След 2016 г. повече от 160 млн. евро са били предоставени допълнително през европейските структурни фондове. Други средства са били предоставени от частни фондации, неправителствения сектор и международни благотворителни организации, а самата България е била нееднократно сочена като успешен модел за деинституционализация. Затова е и "от ключова важност да се разбере как тези средства са били използвани".

В доклада си Disability Rights International препоръчва фундаментална и спешна промяна в подхода, която включва отказ от настаняване в каквито и да било домове и и преход към настаняване на всяко дете - с увреждания или без - в семейство.

За да изготви оценките и препоръките си, организацията е посетила през есента на 2019 г. 24 групови домове, 5 дневни центъра, 4 по-големи резиденциални институции, две училища и места, ръководени по сходни програми в България.

Свободна Европа