Проф. Иво Петров: Има разделителна линия между лекари и пациенти
Секция: Здраве
01 Декември 2019 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Иво Петров: Има разделителна линия между лекари и пациенти

/КРОСС/ „Тази линия на разделение, между гражданите и пациентите, от една страна и лекарите, лошите лекари, от другата страна, според мен, не е правилно". Това каза в интервю за предаването „Тази неделя" по БТВ кардиологът проф. Иво Христов, който е и зам.-председател на Столичния общински съвет. „Т. е. и ние сме пациенти, и ние сме граждани, и ние се стремим да помагаме на обществото. Смятам, че това е изключително погрешна, бих казал, че вече стана практика", допълни той.

Думите му са по повод удължаването на срока на проверката на случая със смъртта на 3-годишото дете в София. „За нас, лекарите, трагедията е многократна, защото ние се срещаме със смъртта, това е неизбежно, такава ни е професията. И за нас трагедията е наистина..., колкото пъти почине пациент, толкова пъти ние се чувстваме ужасяващо зле. Аз съм по няколко дни болен, буквално", сподели проф. Петров. „Смятам, че нещата трябва да бъдат така направен и структурирани, че да се избягват такива драматични разделения. И до голяма степен не съм съгласен, че за всеки един такъв случай трябва обществените медии да бъдат до такава степен въвличани, и още повече институции на правителствено ниво да вземат решения за индивидуални казуси, като на всичкото отгоре се вземат и неправилни решения, много често, при такава емоционална ситуация", изтъкна Петров.

По въпроса, дали правилно решението за отстраняването на шефовете на трети големи болници, в които е било преглеждано детето, до края на проверката, проф. Петров отговори: „Не съм съдник и не мога да бъда съдник на политиката на премиера Борисов, но смятам, че трябва да има наистина такъв тип отношение към институциите, което да ги направи стабилни. Не може институции, които се управляват с много големи флуктоации в отношението към тях, да бъдат стабилни, и уважението на обществото към тях пада. Естествено, когато падне уважението на обществото, тези институции се разклащат. Ние нямаме полза от разклатени здравни институции. Имаме полза от добре стандартизирани и добре акредитирани по международните стандарти", заяви кардиологът.

Проф. Петров коментира и темата, защо нямаме детска болница: „Аз не бих казал, че трябва да има детска болница - мастодонт. По-скоро трябва да има детски болници, които да помагат на децата и на детското здравеопазване по места". Проф. Петров коментира и докладът на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в целия Европейски съюз, според който изводът за България не звучи добре - здравеопазването ни е скъпо, сгрешена структура и спорна ефективност. „Всъщност ние сме в системата и до голяма степен сме отговорни за това. Смятам, че има много какво да се коригира. И този доклад всъщност потвърждава това, което ние знаем, той не ни изненадва. И не случайно в последните две години тече много стабилна дискусия, относно това ,че трябва да се промени, както финансирането, така и изразходването на средствата, така и структурата на здравеопазната системата. Аз смятам, че има много, какво да се поучим от прагматичните здравеопазни системи, като френската, например, или шведската", каза още проф. Иво Петров.