Apple заформя скандал, определяйки Крим за руска територия
Секция: Технологии
02 Декември 2019 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Apple заформя скандал, определяйки Крим за руска територия Компанията се допитва до международното право

/КРОСС/ Apple "ще направи по-задълбочен преглед" на начина, по който борави с нарушени граници, след като посочи анексирания от Москва Крим за част от Русия в приложението си за карти и времето за руските потребители, съобщи говорителка на компанията, цитирана от "Ройтерс".

Труди Мюлер съобщи, че Apple не е правила никакви промени на картите си извън Русия, нито е прибягнала до промяната за руските потребители заради нов закон, който влезе в сила в страната.

"Правим преглед на международното право и на съответните американски и други вътрешни закони, преди да вземем решение за поставяне на название върху картите си и правим промени, ако законът изисква. Ще направим задълбочен преглед на начина, по който боравим с нарушени граници в нашите услуги и в резултат на това може да предприемем промени в бъдеще", заяви Мюлер пред "Ройтерс".

Както Русия, така и Украйна са много чувствителни към начина, по който глобални компании определят Крим, откакто руски бойни части завзеха територията и Москва я анексира през март 2014 г. след референдум, който Киев и западните му съюзници определиха като незаконен.

Apple изглежда е променила начина, по който показва локации в Крим на софтуера си в отговор на исканията на руски политици полуостровът да бъде считан за част от Русия.

ЕС и САЩ не признават Крим за част от Русия и наложиха санкции на полуострова и на отделни лица, които обвиняват в нарушаване на териториалната цялост на Украйна.