В София данъците за автомобилите се вдигат с екологична цел
Секция: Автомобили
02 Декември 2019 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В София данъците за автомобилите се вдигат с екологична цел

/КРОСС/ За следващата година сме предложили да се увеличи екологичната компонента на моторните превозни средства с евро стандарт между 1 и 4. Целта е да се дадат ясни сигнали, че искаме в София да има повече чисти автомобили. Това каза Дончо Барбалов, зам. кмет по финансите на София, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Той обясни, че увеличението на данъка за превозни средства с евро стандарт между 1 и 4 ще е различно.

„Колкото по-замърсяващ е автомобилът, толкова е по-голяма е стойността на екологичната компонента. При евро 4 тя ще е 1, а при евро 0 и евро 1 ще е 1.4. Ще има 40% разлика в екологичния компонент".

Барбалов заяви, че електрическите автомобили са освободени от данък. По думите му в София паркирането за тях е безплатно в синя и зелена зона, което е един от стимулите.

"Работим върху изграждането на по-голям брой зарядни станции за електромобили. Една от пречките за по-голямо използване на електромобили е, че няма да има къде да се използват".

Гостът обясни, че очакванията са в бюджета на Столична община да влязат 18 млн. лева от данъка върху превозните средства.

"Те ще бъдат приоритетно вложени в екологични мерки".