В здравеопазването са нужни непопулярни мерки, смята проф. Генчо Начев
Секция: Здраве
09 Декември 2019 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В здравеопазването са нужни непопулярни мерки, смята проф. Генчо Начев

/КРОСС/ Нужен е политически консенсус за предприемане на непопулярни мерки в здравеопазването, които в началото няма да се харесат, но след година-две всички ще бъдат много по-доволни. Казва в интервю за вестник "Труд" днес националният консултант по кардиология и изпълнителен директор на УБАЛ "Света Екатерина" проф д-р Генчо Начев.

Като първа наложителна промяна той вижда реално остойностяване на услугите в болничната и в доболничната помощ. А втората стъпка е определяне на това какъв процент от сумата ще поема общественото осигуряване и какъв пациентът.

"Когато има точно остойностяване, е ясна точната сума необходима за здравеопазване", пояснява Начев. Той допълва, че са възможни два варианта за доплащането от страна на пациентите - "кешово плащане" или допълнително осигуряване и застраховане.

В отговор на въпрос проф д-р Генчо Начев посочва, че в момента 47% от парите за здравеопазване идват директно от джоба на пациента. "Страшното обаче е, че по неофициални данни 50% от тези пари са нерегламентирани. Когато допълнителното заплащане е регламентирано, хората знаят за какво дават парите си", е неговото мнение.

Специалистът казва, че въпреки поредното увеличаване на парите за здраве в бюджета догодина при сегашната ситуация никаква промяна или подобрение в здравеопазването не могат да се очакват.

"В продължение на години виждаме как системно се увеличава финансирането, а дори не може да говорим за качество, защото никой не го следи. Няма елемент, който да ни каже какво е качеството на здравеопазването. Освен това не намалява и неудовлетворението. Недоволни са и лекарите, и пациентите", обобщава проф д-р Генчо Начев.