МЗ инвестира близо 1, 4 млн. лв. за реконструкция в Клиниката по медицинска онкология към УСБАЛО
Секция: Здраве
10 Декември 2019 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗ инвестира близо 1, 4 млн. лв. за реконструкция в Клиниката по медицинска онкология към УСБАЛО

/КРОСС/ „Преди реконструкцията на двата етажа на Клиниката по медицинска онкология, за което Министерството на здравеопазването отпусна средства в размер на близо 1,4 млн. лв., етажите бяха неизползваеми. Днес те са модерна база, която отговаря на европейските изисквания за съвременно лечение и безопасност на пациентите. Убеден съм, че ремонтът ще подобри условията на труд и ще допринесе за повишаване мотивацията на работещите в клиниката“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на ремонтираната Клиника по медицинска онкология на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София.

Министърът посочи, че през последните години и у нас, и в световен мащаб, се наблюдава тенденция към увеличаване броя на пациентите със злокачествени заболявания. Въпреки че възможностите на съвременната медицина са на високо ниво, онкологичните заболявания все още са предизвикателство – изискват сериозен финансов ресурс и навременни и качествени здравни грижи.

„Необходими са постоянни инвестиции. Ето защо Министерството на здравеопазването насочи усилията си в посока закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване и подобряването на материалната база“, обясни Ананиев.

В момента в болницата се извършва инсталация на първият за България дигитален ПЕТ КТ (ПЕТ скенер), за закупуването на който министерството предостави на лечебното заведение близо 5 млн. лв. Апаратът е от най-висок клас и е единствен за  Балканския полуостров.

Изпълнителният директор на УСБАЛО - София д-р Стефан Константинов и началникът на Клиниката по медицинска онкология проф. Галина Куртева изказаха своите благодарности към екипа на министерството за добрата съвместна работа и отличния диалог.