В Перник ще бъде сменен графикът на водния режим
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Декември 2019 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Перник ще бъде сменен графикът на водния режим

/КРОСС/ Въведеният в момента режим на водоснабдяването в Перник не води до необходимото спестяване на вода, има проблем със снабдяването на високата зона на града. Затова от ВиК - Перник е предложен нов график за всички населени места. Някои от тях ще имат вода всеки ден от 16.00 часа до 22.00 часа, а в някои села ще имат вода през ден. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведената днес по нейна покана среща с областния управител на Перник Емил Костадинов и кмета на областния център Станислав Владимиров, в която участва и заместник-министър Николай Нанков. На срещата бяха обсъдени въведеният в момента режим, ползите, проблемите и бъдещите действия, които трябва да бъдат предприети.

Действащият режим с пускане и спиране на водата два пъти на денонощие доведе до множество аварии по амортизираната водопреносна мрежа, каза министър Аврамова. И добави, че това означава допълнителна загуба на вода, както и загуба на финансов ресурс. Съществуващият режим почти не спестява вода, а създава проблеми с водоснабдяването на някои части на града и селата.

Предстои утре предложението за нов график да бъде внесено за одобрение в общината, след което новият график ще бъде публикуван на интернет страницата на ВиК - Перник. С прилагането му операторът ще може да гарантира, че потребителите ще имат вода в определеното време.

Предложеният режим е по-болезнен за перничани, но е изключително належащ, каза кметът Станислав Владимиров. Ще съблюдаваме за изпълнението му, така че всички да имат вода в предвиденото време, допълни той.

Регионалният министър подчерта, че е притеснителен притокът на вода - 50 л/сек., докато оттокът е 350 л/сек. Държавническото поведение е да посрещнем снеготопенето с този неприятен режим, но с налична вода в язовира, каза тя.

Петя Аврамова коментира също, че ще се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на Перник. С цел намиране на решение са проведени срещи с експерти, инженери, хидролози, като всяко направено предложение се разглежда и преценява внимателно. Ще търсим варианти да подкрепим всяка една идея, която да допринесе за водоснабдяването на Перник, допълни тя.

Ще се търси възможност за осигуряване на допълнителни екипи за по-бързо отстраняване на възникващите аварии и допълнителни водоноски.

Заместник-министър Нанков обяви, че утре във ВиК - Перник ще бъде назначен прокурист, който да осъществява оперативното ръководство на дружеството след освобождаването на досегашния управител Иван Витанов до избора на нов.