Благотворителна операция от очни лекари за 80-годишна жена
Секция: Здраве
11 Декември 2019 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Благотворителна операция от очни лекари за 80-годишна жена

/КРОСС/ Екипът на Очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал" подари безплатна операция на 80-годишната Анка от Белово.
Пациентката страда от катаракта, както е по-известна старческо перде, и от диабетна ретинопатия, зрението на двете й очи е силно намалено и почти нищо не вижда, посочи началникът д-р Димитриос Власиадис. Медиците предлагат да я оперират и да й имплантират вътреочна леща, но жената отказва, защото не разполага с необходимите средства.
Проблемът се разрешава със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и днес бе направена благотворителната операция.
Традиция е за всяка Коледа екипът на Очно отделение да прави хуманни жестове и да помага на хора в затруднено материално положение, на които присажда изкуствени лещи. Този път зарадвахме 80-годишната жена навръх имения й ден - на Света Ана, отбеляза д-р Власиадис.
„За съжаление броят на пенсионерите, които изпитват затруднения да заплатят импланти, да се оперират, след което да започнат да виждат по-добре, никак не е малък у нас, каза той. - По тази причина при възможност ние съдействаме на социално слабите пациенти, ако са потърсили помощ. Проблемът е, че голяма част от тях знаят, че интервенцията е непосилна във финансов план за тях и дори не ходят на преглед."
Водещият специалист припомни, че катарактата е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. От нея са засегнати близо 100 000 души у нас.