Фауната и флората в света са застрашени
Секция: Наука
12 Декември 2019 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фауната и флората в света са застрашени

/КРОСС/ Изправени пред многобройни заплахи, животните и растенията в природата трябва да водят борба и с климатичните промени, предупреди Международният съюз за защите на природата, цитиран от Франс прес. Той призова да се вземат спешни мерки.

В Червения списък на Международния съюз за защита на природата бяха добавени 1840 вида, които са застрашени от изчезване. По този начин общият брой на застрашените видове вече е 30 178, се казва в комюнике на съюза, оповестено в рамките на конференцията на ООН за климата в Мадрид.

"Климатичните промени се добавят към многобройните заплахи за видовете - каза генералната директорка на съюза Гретел Агилар. - Трябва да вземем спешни мерки, за да се справим с кризата."

В свой доклад, публикуван през месец май, Междуправителствената платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги представи списък с главните фактори за рязкото намаляване на биоразнообразието - обезлесяване, интензивно земеделие, свръхриболов, урбанизация, демографски растеж, климатични промени, замърсяване, инвазивни видове.

"Червеният списък разкрива нарастващото влияние на човешката дейност върху живота в природата", отбеляза експертката по биоразнообразието от съюза Джейн Смарт.