Ускорен трафик на сръбско-унгарската граница за празниците
Секция: Автомобили
13 Декември 2019 19:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ускорен трафик на сръбско-унгарската граница за празниците

/КРОСС/ Митнически делегации от Сърбия и Унгария постигнаха съгласие относно мерките за улесняване на преминаването на границата през празниците.

Делегации от митническите администрации на Сърбия и Унгария се срещнаха на граничния пункт Хоргос, за да обсъдят варианти за въвеждане на мерки за облекчаване на трансграничния трафик през предстоящия празничен период, съобщи РТС.

Съобщава се, че идеята за минимален граничен контрол, който да се прилага в пътническия трафик от 15 декември до 15 януари, е приемлива за митническите администрации на двете страни.

Полковник Кристоф Бакай, генерален директор на Унгарската митническа администрация, заяви, че новите разпоредби на ЕС, които ще бъдат приложени от 14 декември, въвеждат някои ограничения, така че унгарската митническа администрация започна да уведомява пътниците за новите правила.

Заместник-директорът на митническата администрация на Република Сърбия Веселин Милошевич заяви, че митническата служба на Сърбия е напълно готова за увеличения приток на пътници и камиони по време на предстоящите празници.

"Мерките, за които сме се договорили за следващите дни, са свързани с това, което зависи единствено от нас, а именно да засилим смените с допълнителен брой служители и по-ефективно да прехвърляме товари в местните търговски обекти", обясни заместник-директорът на сръбската митница.

Милошевич посочи, че Митническата администрация на Република Сърбия напълно разбира нуждите както на пътниците, така и на транспортната индустрия за ускоряване на трафика през Хоргос.

"Ние посочихме това на унгарската страна. Уверени сме, че те ще вземат предвид тази информация и че ще направят най-доброто, на което са способни. Надяваме се скоро да видим тези резултати в нашата практика", каза Милошевич.

Делегациите се съгласиха, че постоянните решения за по-голяма пропускателна способност на общата граница ще изискват разширяване на съществуващия капацитет, тъй като въвеждането на допълнителни ленти на входа и изхода на пропусквателните пунктове ще позволи преминаване с приоритет на транзитни или празни камиони или такива, превозващи бързоразвалящи се стоки.