Конференцията на ООН за климата продължи и през нощта
Секция: СВЯТ
14 Декември 2019 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конференцията на ООН за климата продължи и през нощта

/КРОСС/ Конференцията на ООН за климата, която трябваше да завърши вчера, продължава и през нощта, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че при всички случаи резултатите няма да са нивото на спешните действия, необходими за избягване на климатична катастрофа.

25-ата конференция на ООН за климата (COP25), която се провежда в Мадрид, започна на 2 декември. По план тя трябваше да завърши вчера, но преговорите продължават и през нощта, както често е ставало и при предишни издания на форума. Днес се очакват нови текстове.
Изглежда преговарящите страни не отстъпват от позициите си по основните въпроси: намаляването на парниковите емисии, финансирането на южните държави и регламентирането на международните пазари на въглеродни емисии, отбелязва Франс прес.

"Много сме разтревожени, амбицията е заплашена. Повечето от текстовете на масата не са съвместими с духа на Парижкото споразумение", което има за цел да ограничи глобалното затопляне до максимум 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, каза министърът на околната среда на Коста Рика Карлос Мануел Родригес.
Франс прес посочва, че за да има надежда да бъде постигната идеалната цел на международния договор, подписан във френската столица през 2015 г. (ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5 градуса по Целзий), емисиите на въглероден диоксид трябва да бъдат намалявани с 7,6% годишно от 2020 до 2030 г. Това би изисквало безпрецедентна трансформация на световната икономика.

Вместо това обаче парниковите емисии продължават да се увеличават.

При сегашните темпове средната температура на Земята може да се повиши до края на века с 4 до 5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. И дори около 200-те страни, подписали Парижкото споразумение, да изпълнят своите ангажименти - глобалното затопляне може да надхвърли 3 градуса.

Засега приблизително 80 държави обещаха да повишат своите климатични цели догодина, но на тях се пада дял от едва около една десета от световните емисии, отбелязва Франс прес.