Диетите на това десетилетие
Секция: Здраве
06 Януари 2020 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диетите на това десетилетие Как отслабвахме през последните 10 години?

/КРОСС/ Диетите постепенно започнаха да набират все по-голяма популярност. Стремежът към добра фигура и борбата със затлъстяването се превърна в приоритет номер едно на повечето хора по света. Това, разбира се, създаде и предпоставка за появяването на много и различни хранителни режими, които да ограничават в едно или друго отношение.

Направени от лекари, фитнес треньори или „изтупани“ от миналото, диетите напълниха социалните мрежи, а книгите със здравословни рецепти се изкупуваха като пресен спанак. През последните 10 години се нагледахме и наслушахме на режими, които забраняват това, но пък ограничават другото. На следващия месец обаче се появява друга диета, която отрича написаното в първата и хората започват всичко отначало.

Кето диетата, хранителните режими на Пиер Дюкан и Робърт Аткинс, забраната на глутен в менюто или пък план, който се върти само около зеленчуци. Всичко това се появи и набра скорост за последните 10 години.

Ето кои бяха най-популярните диети през това десетилетие.

1) Кето диетата

Кето диетата набра огромна популярност през последните години на десетилетието. Тя се крепи на идеята, че човек трябва да се откаже от всички въглехидрати като картофи и ориз, както и да забрави за голям набор от плодове. Освен това, нямате право да ядете кореноплодни зеленчуци като цвекло и моркови.

Хората, които се подлагат на кето диета, се сдобиват с нужните дневни калории главно от храни с висока масленост, както и от такива, които съдържат протеини. Менюто се състои главно от месо, салати и яйца. Разбира се, тук забравяте за хляба, спагетите, сладкото, газираните напитки, алкохола и бананите.

Кето диетата е препоръчвана от лекари, ако те се уверят, че всичко с пациента им е наред и той може да се подложи на този режим. Според тях, диетата може да предпази от развиване на захарен диабет. Изследвания показват, че този план може да намали и епилептичните припадъци при децата, страдащи от епилепсия.

Разбира се, и тук има няколко здравословни риска, ако не внимавате с диетата. Според лекари, преди да започнете такъв строг режим, трябва да се консултирате с професионалист, за да разберете дали организмът ви е готов за такива лишения. Важното е да не се ограничавате само до месо, а да разнообразявате и с подходящи плодове и зеленчуци.

2) Дюкан и Аткинс

Тези две диети носят имената на своите създатели. Режимът „Аткинс“ е направен от кардиолога Робърт Аткинс в периода 1960-1970 година. Той също намалява приема на въглехидрати, но, за разлика от кето диетата, тук се залага повече на протеините. Хранителният план е базиран на няколко етапа, през които имате право да избирате храни, за да се борите с килограмите.

През първата фаза, въглехидратите ви се ограничават до 20 грама на ден. За сравнение, това е по-малко от една ябълка.

Във втората фаза се добавят въглехидрати посредством храни, богати на фибри. През първата ѝ седмица дневният прием се покачва до 25 грама дневно, през втората – до тридесет и така докато спрете да отслабвате. Дойде ли този момент, започвате да вадите седмично по 5 грама въглехидрати от дневния прием, докато започнете отново постепенно да губите тегло.

Третата фаза ви подготвя да преминете от режим на отслабване към режим на поддържане на постоянно тегло, като за целта отново започвате да повишавате дневната дажба въглехидрати, този път с по 10 грама на ден. Това продължава до момента, в който стигнете до поддържане на почти едно и също тегло, без обаче да има отклонения нагоре.

Във финалната, четвърта фаза, можете да ядете почти всичко, като единствената цел остава да поддържате теглото си непроменено, да подобрите общото си физическо състояние и да се чувствате добре. Ако в последната фаза обаче, започнете да напълнявате, трябва да се върнете към фаза 1 и да започнете всичко отначало.

Според експерти обаче, при диетата на Аткинс отслабването се дължи главно на загубата на вода в организма, а не точно на здравословни хранителни навици. Затова лекарите по-скоро не препоръчват дълго време да се следва тази диета.

Режимът на Пиер Дюкан е подобен на Аткинс. Основните продукти, които се включват в диетата са риба, месо, яйца и обезмаслени млечни продукти. Хубавото тук е, че може да ядете тези храни по всяко време и колкото си искате.

Според Дюкан, диетата помага за загуба на килограми, тъй като организмът приема голямо количество протеини, при чието усвояване се изразходват доста калории. Лекари обаче казват, че диетата може да предизвика у вас умора, тъй като ще страдате от липса на витамини.

3) Средиземноморска диета

Проучванията показват, че традиционната средиземноморска диета е една от най-добрите в борбата с килограмите. Тя се базира на приема на зеленчуци, зехтин, ядки и риба. Освен че е свързвана с бързото отслабване, тя се счита и като добър начин да поддържате здравето на сърцето и мозъка.

Това не е никак изненадващо, тъй като две от най-дълголетните племена на света живеят близо до Средиземно море – в Икария, Гърция и в Сардиния, Италия. Те пребивават в т.нар. „сини зони“, където хората редовно живеят до 100 години или повече. Местните там залагат на зеленчуци, бобови, ядки и зърнени храни.

„Тайната на яденето, за да стигнете 100 години, е да намерите храни на растителна основа или да заложите на зърнените култури. Ако не ги харесвате, трябва да промените това“, казва авторът на готварската книга „Сини зони“ Дан Бютнър пред Insider.

4) Фастинг

Периодичното гладуване, известно още като фастинг, е модерна стратегия за отслабване, станала популярна сред елитите в Силициевата долина през последните години. Тя не се отнася за това какво ядете, а по-скоро кога ядете. Планът строго ограничава броя часове през деня, в които хората могат да ядат и да пият. Единственото, което ви е позволено в неограничени количества и по всяко време, е водата.

Режимът на фастинга често ограничава храненето само в един 8-часов период. Например, имате право да ядете само между 14:00 и 22:00 ч. Това дава на тялото огромен времеви прозорец, когато то не усвоява храна. Според учени, точно така клетките в организма се възстановяват и започват дори да се подмладяват.

Скорошни проучвания показват, че периодичното гладуване може да подобри кръвното налягане и начина, по който тялото обработва захарта. Същевременно намалява мазнините около корема и повишава енергията. Учени твърдят, че този вид гладуване може да помогне на хората да живеят по-дълго, предпазвайки от заболявания като диабет, висок холестерол и затлъстяване.

Разбира се, не трябва да започвате този режим без консултацията на лекар. Хората често се оплакват от симптоми като гадене, диария, запек и повръщане, когато се ограничават до хранене само през 8-часовия период на ден. Подходете с повишено внимание към фастинга и се подложете на него, само ако тялото ви е готово за това.