Оскар 2020: при мъжете ще се лее кръв
Секция: Шоубизнес
14 Януари 2020 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оскар 2020: при мъжете ще се лее кръв Първи реакции на световната критика за номинациите

/КРОСС/ Силно оспорвана ще бъде тази година конкуренцията за „Оскар“ за водеща мъжка роля. За златната статуетка в тази категория спорят Хоакин Финикс, Адам Драйвър, Леонардо ди Каприо, Антонио Бандерас и Джонатан Прайс. Преди да станат ясни номинациите на Американската филмова академия, залозите на букмейкърите посочваха Финикс като фаворит. След като грабна „Златен глобус“ и още редица значими признания, в тази категория не се очакват изненади, отбелязва „Ню Йорк Таймс“. 

„Жокера“ поведе с 11 номинации – успех, който мнозина не предвидиха, най-вече заради комиксовата основа на филма, в чийто център е антагонистът на Батман. Учудване предизвикаха и 11-те номинации за „Жокера“ на наградите „Бафта“. Мнозина изтъкнаха, че филмът е нихилистичен, а някои се притесниха дали няма да подтикне по-лабилните зрители към насилие. Това е едва вторият комиксов филм, който попада в надпреварата за най-добър филм, след „Черната пантера“ през 2018-а.

Висока оценка от Филмовата академия получиха „Имало едно време в… Холивуд“ на Тарантино, „Ирландеца“ на Скорсезе и „1917“ на Сам Мендес – и трите с по 10 номинации за „Оскар“.

Сред най-големите разочарования в номинациите е липсата на Грета Геруиг сред най-добрите режисьори (но все пак филмът ѝ „Малки жени“ има 6 номинации), както и отсъствието на Еди Мърфи („Долимайт е моето име“), Адам Сандлър („Uncut Gems“), Робърт де Ниро („Ирландеца“), Крисчън Бейл („Пълно ускорение“) и Тарън Еджъртън („Рокетмен“) от списъка с най-добри актьори във водеща роля.

„Венити Феър“ отбелязват, че въпреки очакванията Дженифър Лопес да бъде номинирана за главна женска роля с играта си в „Да свалиш Уолстрийт“, филмът не влезе в нито една категория. След успеха на Рене Зелуегър с „Джуди“ на златните глобуси и още няколко престижни награди, залозите са, че именно тя ще грабне отличието за най-добра женска роля.

В „Поддържаща женска роля“ изненада бяха имената на Флорънс Пю („Малки жени“) и на Кати Бейтс („Случаят „Ричард Джуъл“). Лора Дърн остава фаворитка тук с изпълнението си в „Брачна история“, пише „Венити Феър“.

За поддържаща мъжка роля има голяма навалица от легенди – макар Де Ниро да не получи номинация за „Ирландеца“, Ал Пачино и Джо Пеши са оценени за ролите си във филма на Мартин Скорсезе. Към момента шансовете на Брад Пит като че ли са най-големи, след като взе „Златен глобус“ и „Изборът на критиците“, твърдят критичките Кейти Рич и Йохана Деста.

Номинацията на Синтия Ериво за „Хариет“ спечели одобрение – тя е единственият чернокож човек в списъка с 20 актьори, който получава номинация, изтъква „Венити Феър“. Изданието обаче посочва, че в списъка можеше да видим още имената на Акуафина, която взе „Златен глобус“ за най-добра актриса в мюзикъл за участието си в „The Farewell“, както и на Лупита Нионго за „Us“ на Джордан Пийл, за който критиците дълго говориха.

Фестивално южнокорейско бижу нарича „Ню Йорк Таймс“ „Паразит“ (смесица от драма, комедия и хорър). Очаквано бе, че филмът ще намери място сред най-добрите чуждестранни заглавия, но продукцията на Бонг Джун-хо постигна нещо повече: получи 6 номинации – за най-добър филм, режисьор, чуждестранна продукция (преименуваната тази година категория, преди позната като „Чуждоезичен филм“), оригинален сценарий, дизайн и монтаж.

Равносметката сред студиата е следната – „Нетфликс“ вече втора година опитва да се наложи като лидер в спора за „Оскар“, но сега със своите 24 номинации за първи път повежда. Видеострийминг платформата обаче може би е очаквала още по-голям успех със заглавията „Долимайт е моето име“ (който изцяло липсва в номинациите), „Брачна история“ и „Двамата папи“, пише „Гардиън“. Следват „Дисни“ със споменавания в 23 категории и „Сони“ – които дължат половината от успеха си на „Имало едно време в… Холивуд“ с 20.

„Брачна история“ на Ноа Баумбах все пак е с 6 номинации, между които за актьорите в главни роли Адам Драйвър и Скарлет Йохансон. Йохансон се бори и за най-добра поддържаща роля с образа си в „Джоджо Заека“. Най-вероятно обаче отличието ѝ ще отмъкне Лора Дърн, именно за превъплъщението си в циничен бракоразводен адвокат в „Брачна история“, смята критиката.

92-та церемония по връчване на наградите „Оскар“ ще се проведе на 10 февруари.