След трагедията в Галиче местните искат изселване за фамилията на убиеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2020 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След трагедията в Галиче местните искат изселване за фамилията на убиеца

/КРОСС/ Протест в Галиче се организира с искане за изселване на фамилията на младежа, задържан за убийството на 18-годишното момиче, като жителите на селото се събират в центъра, предава bTV.

Хората се организираха в социалните мрежи. Те искат доживотна присъда за убиеца и промяна на закона.

Те недоумяват как за такова убийство присъдата може да е от 5 до 12 г. затвор. Жителите на Галиче заявиха, че в момента в селото няма напрежение, но такова ще се създаде, когато след 5 г. убиецът излезе от затвора.

Бащата на 18-годишната Андреа заяви, че закон, който защитава убийците, не е закон.

"Ние държава нямаме. Законът трябва да се промени", настоя той.

Днес е погребението на Андреа и на него ще присъства цялото село.

Полицейското присъствие в Галиче беше засилено след убийството, за да се успокоят хората и за да се върнат редът и спокойствието в селото, каза в интервю за БНР кметът Страхил Стоянов.

Той коментира, че засега не се усеща някакво напрежение в роднините на заподозряното за убийството 17-годишно момче, както и сред останалите жители на Галиче, които имат все още непораснали деца.

Кметът каза, че заподозреният за убийството има присъда от миналата година, но не знае каква е тя.

"Трябва да има координация между органите на реда и кметовете на населени места, тъй като те най-добре познават хората", добави Страхил Стоянов.

Делчо Митев, председател на Сдружението на кметствата в България, от своя страна каза, че на среща в Дирекцията на полицията през март е бил поставен въпросът за засилено полицейско присъствие в малките населени места, както и за поставяне на камери на невралгичните места. Той сподели, че в село Брягово, където е кмет, има камери, но видеонаблюдението трябва да бъде разширено.

"Ако младшите полицейски инспектори отделят повече време на малките населени места, за които отговарят, а не стоят повече време в общинските центрове, където са полицейските управления, няма да има такива убийства като това в Галиче", каза още председателят на Сдружението на кметствата в България.