Взривът във Варна остава мистерия, намерените овъглени тела са на парчета
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2020 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взривът във Варна остава мистерия, намерените овъглени тела са на парчета

/КРОСС/ Започна допълнителен оглед във входа на взривения блок на варненския кв. „Владиславово“ с две жертви, 18 евакуирани и значителни материални щети.

Седем от живеещите в злополучния блок, сред които и три деца, бяха приети в болница. Първоначалният оглед е продължил 8 часа, съобщи рано днес окръжният прокурор на Варна, Красимир Конов.

Продължават активните действия по разследването, възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура във Варна.

По досъдебното производство, което е образувано за престъпление по член 330, ал. 3 от Наказателния кодекс, са разпитани 7 свидетели. Назначени са химическа, биологична, съдебномедицинска, пожаротехническа и ДНК-експертиза. Те трябва да дадат категорични отговори за вида и количеството на запалимото вещество, последвалия взрив, самоличността на овъглените човешки останки, намерени в двата най-пострадали апартамента.

Днес Окръжната прокуратура във Варна ще разреши достъп до входа и пострадалите жилища на представители на община Варна, които ще извършат оглед за оценка на надеждността на конструкцията на панелния блок. Разрушенията са такива, че към настоящия момент точният епицентър на взрива не може да се установи. В резултат на взрива са разрушени съседни стени.

Останки от тела има и в двата апартамента, които са силно разрушени, заяви КоновТой добави, че засега не се отхвърля нито една хипотеза, като причина за взрива и извършителя. В един от най-пострадалите апартаменти е живеел на семейни начала с жена, настанена в кризисен център за жертви на домашно насилие, бивш служител на полицията във Варна.

66-годишният Веселин Димитров е бил военен, след това е работил в полицията от 1991 до 1995 г. като охранител на обществения ред и като младши криминален разузнавач, откъдето е бил дисциплинарно уволнен за корупция за неправомерно получена от него сума пари.

В нощта преди взрива Веселин е бил забелязан да изнася багажа си до късно вечерта, но това не бе потвърдено от прокуратурата. Обявен е за общодържавно издирване. До момента не е открит. Очаква се по-късно до края на деня МВР да разпространи негова снимка. Няма данни за негово психическо състояние, което да буди притеснение, посочи още Конов и добави, че разпитите продължават.

Не се изключва обаче един от загиналите да е самият той, като се работи и по противоположната версия огнената вакханалия в жилището да е предизвикана от него за прикриване на следите от престъплението му.

Прокурор Конов огласи и издадена на 6 януари, тази година, заповед за незабавна защита на Варненския районен съд на съжителката на издирвания бивш полицай.

Според заповедта, Веселин е трябвало да напусне съвместно обитаваното жилище на четвъртия етаж в блока и да се въздържа от домашно насилие.

Със заповедта му е било забранено да приближава адреса на местоживеене на пострадалата и нейното работно място на по-малко от 200 метра. Жената също се издирва.

Двата съседни апартамента са напълно унищожени, като са избити и стените между тях. Това затруднява разследващите в точното установяване на мястото в кое от жилищата са останките от напълно изгорелите трупове, намерени там. Значителни щети има и върху трето жилище.

Колеги на издирвания Веселин Димитров коментираха, че е бил особен и изключително своенравен и правел каквото си иска, без да зачита дори заповедите на началниците си.

Подсказват за близостта му с известен бургаски националист и медиен бос, откъдето идвало самочувствието му пред останалите колеги и началници.

В коментарите се споменава още, че Веселин е знаел за проблема с жената, с която живеел и с децата й. Въпреки това се хвалел с направения от него луксозен ремонт на жилището, което бе взривено вчера.