Морето изхвърли кофичка от мляко на 44 години
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Януари 2020 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Морето изхвърли кофичка от мляко на 44 години

/КРОСС/ Жена, събираща боклуци на испанското крайбрежие Коста Бланка, намери пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 година, разказва "Метро".

Маите Момпо се изненадала, че кофичката е с марка "Йопле", защото тя е изчезнала от испанските супермаркети отдавна - от 2001 годидана, пише БНР.

"Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 година", казва още Маите Момпо. Тя подчерта, че находката й показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки.

Върху пластмасовата кофичка пише "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще й трябват 150 години.

Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показаха напоследък, че 90% от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода.

Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия. Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот.

Въздействието й върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.