Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски" е пълна
Секция: Здраве
22 Януари 2020 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски" е пълна

/КРОСС/ След пожара в столичния психодиспансер се заговори за лошите битови условия и липсващи специалисти в държавните психиатрични болници. Здравните заведения от този тип у нас са 12, а липсващите специалисти са 51.

25 са незаетите бройки при лекарите от отпуснатия щат - 166. През 2019 г. бяха заделени 10 млн. лв. за подобряване на условията в психиатричните болници. От тях обаче реално отпуснати са малко под 3 млн. лв., но от здравното министерство заявяват, че до края на годината ще бъдат отпуснати и останалите средства.

Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски" е пълна. Места за настаняване на болни - няма, няма и достатъчно лекари.

Новозавършилите лекари и сестри не желаят да работят в такива условия, за такива мизерни заплати - това е подигравка. Обидно е за нас. За болните е по-скоро е унизително, каза д-р Васил Урумов.

Нашата работа тук е много опасна. Имаме нужда от помощ, не можем да се справим сами, допълни Албена Атанасова, старши медицинска сестра.

Падала мазилка, студ, течове и мухъл. Това са само малка част от условията в отделенията. В болничната стая тавана се лющи, мебелите са стари, а заради старата дограма, въпреки работещото парно, болните спят с якета.

Здравните специалисти коментират, че заради лошите условия болните не могат да се изкъпят - няма топла вода, а при тази ситуация много трудно да мотивираш един пациент в тези условия да остане, да съдейства на лечението. Температурата в болничните стаи е около 14 градуса, а пациентите спят с якета и шапки.

Лошите условия, в които живеят пациентите, се отразяват на състоянието им, смятат специалистите. Става дума за елементарни хигиенни условия, елементарно жизнено пространство. За място, на което човек наистина се лекува, и то да не е в тежест. И това да усложнява неговото душевно състояние, заяви Веселина Величкова - клиничен психолог.

През 2018 година държавата обяви, че ще даде 10 млн. лв. за ремонт в психиатричните болници. До момента от тях са отпуснати малко над 2, 8 млн. лв. Болница „Св. Иван Рилски" е получила 360 хил. лв. - с тях са санирани три от петте сгради. В тях са подменени и дограмите - за първи път от 1949 г.

Правят се нещата малко на парче, малко да се замажат очите на лекарите, на публиката, ето, ние направихме нещо, те пак са недоволни, коментира д-р Васил Урумов.

Недоволството идва заради липсващи действащи линейки и охрана в болницата, както и липсваща следболнична грижа. Дори след ремонта - за 30 души в отделението банята е една. и вече е с паднали плочки и мухъл.

В болницата се търсят лекари за щат и половина. Трима санитари, свободни са и 5,5 щата и за медицински сестри.

Д-р Васил Урумов обясни, че за миналия месец възнаграждението му е било 989 лв.

Той допълни, че един лекар в болницата взема от 900 до 1300 лв., медицинските сестри около 1000 лв., а санитарите пък са на минималната работна заплата. Отвъд стените на болницата има стотици човешки съдби и причини, които са ги довели дотук. Там са и историите на невидимите героини от романите. Някои от болните са попаднали в тази среда едва на 18 години. Често нямат близки, които да се грижат за тях. Така те трябва да живеят в тези условия и да се лекуват. До края на годината здравното министерство ще инвестира и останалите 7 млн. лв. за по-добри условия във всички 28 лечебни заведения.

БТВ, „Тази сутрин"