Загубилият кандидат обжалва поръчката за детската болница
Секция: Здраве
24 Януари 2020 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Загубилият кандидат обжалва поръчката за детската болница

/КРОСС/ Класиралият се втори корносорциум "Детска болница - София" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) резултата от обществената поръчка за изграждането на новата педиатрия в столицата. Миналата седмица за победител бе определен консорциумът "Детско здраве", в който влизат фирмите "Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД.

Поръчката включва всички дейности по изпълнението на детската болница - проектиране, строителство и авторски надзор. Дадената от ГБС оферта е 77.8 млн. лева без ДДС или 93.4 млн. лв. с ДДС, малко под тавана на обществената поръчка от 95.4 млн. лева.

На второ място бе класирано обединението "Детска болница - София", в което влизат българската фирма "Климатроник", мексиканската "Иновасионес техникас ен симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес консулторес". Те дадоха цена от 79.5 млн. лв. без ДДС или максималната възможна цена от 95.4 млн. с ДДС. Техническата им оценка обаче бе значително по-ниска.

Новата болница ще се изгражда чрез реконструкция на стар строеж в двора на Александровска болница. Конструкцията се състои от 2 корпуса от по 12 етажа и 6 други триетажни тела. Предвижда се изграждането на още два триетажни корпуса. Продължителността на строителството е 3,5 години.

Архитекти и инженери обаче твърдят, че конструкцията се е амортизирала прекалено дълго време и довършването на болницата върху този скелет е много рисково. От двете съсловни камари изтъкват, че конструктивната експертиза е правена преди 12 години, не е достатъчно пълна, а предвиденото укрепване на конструкцията носи повече рискове за сградата, защото увеличава тежестта на плочите.