Учени в Ухан: Вирусът не идва от змия, а от прилепи
Секция: Здраве
25 Януари 2020 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени в Ухан: Вирусът не идва от змия, а от прилепи

/КРОСС/ Учени в китайския град Ухан, които изследват произхода на новия коронавирус, са категорични, че произходът му не може да бъде свързван със змия, предава ТАСС.

Според някои предположения, вирусът е мутирал в тялото на змия, която е била предлагана на пазара в Ухан, а оттам е попаднал в тялото на човек.

Според учените, които изследват заразата, коронавирусът най-вероятно е прескочил у човека от прилеп.

Коронавирусът, който причинява китайската вирусна пневмония, в 96% е подобен на вируса на SARS, предаван от прилепи. Заразата взе стотици жертви преди повече от 17 години в Китай.

До извода за прилепите са стигнали експертите от института по вирусология на Ухан, които публикуваха своето научно откритие в BioRxiv.

Преди дни други учени оповестиха свое откритие, според което змиите китайски крайт и китайска кобра може да са оригиналният източник на новооткрития коронавирус. Изследването им дори беше цитирано от Си Ен Ен.

Крайтът (Bungarus multicinctus), известен още като тайвански крайт или китайски крайт, е силно отровен вид змия, срещана в голяма част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия. Името коронавирус идва от неговата форма, която наподобява корона или слънчев ореол, когато се изобразява с помощта на електронен микроскоп.

Предишната теория за вируса и змията като носител на заразата беше разкритикувано от вирусолози от цял ​​свят, цитирани от списание Nature.

Според откритие на американски висусолози, обаче, змиите изобщо не могат да понесат 2019-nCoV, и краят им бързо би бил летален.

Съответно, бозайникът е най-вероятният преносител на вируса, смята Цуи Джи – изследовател на новия коронавирус в Ухан. През 2017 г. той изследва вируси, свързани с патогена на SARS, които бяха предавани от прилепи в пещера в китайската провинция Юнан.

Джи отбелязва, че както вирусът на SARS, така и причинителят на китайската вирусна пневмония принадлежат към една подгрупа – бетакоронавируси. Проучвания през 2002-2003 г. показват, че огнището на SARS е свързано само с бозайници. „Със сигурност 2019-nCoV се носи от бозайници“, заключава Джи.

Епидемията от неизвестна вирусна пневмония започна в китайския град Ухан на 12 декември 2019 г. До 7 януари китайските учени откриха, че болестта причинява нов вид коронавирус – 2019-nCoV.

До момента е известно, че 41 души са починали от заразата.

За да предотвратят други случаи на заболяване, учените се опитват да установят как точно вирусът е попаднал в човешкото тяло.