Антикорупционният фонд: Финансирането на медии с пари на КТБ не е разследвано (видео)
Секция: Коментари
30 Януари 2020 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Антикорупционният фонд: Финансирането на медии с пари на КТБ не е разследвано  (видео)

/КРОСС/ Близо 20 милиона лева на вложителите в КТБ са потънали в офшорни фирми, а оттам са се върнали обратно в България, където да осигурят купуването на медийна собственост. Този процес не е бил разследван от прокуратурата.

Изводите са на Антикорупционния фонд, който тази сутрин представи последната част от разследването на Николай Стайков за фалита на КТБ.

Видеото (което може да гледате по-долу) показва, че парите на вложителите в КТБ са преминавали през българска фирма-бушон към офшорни сметки чрез фиктивни заеми, за да се купува с тях медийна собственост в България. От тези пари няма следа, а по трансферите няма прокурорски действия, за разлика от други случаи с незаконни заеми от КТБ.

Единственият човек, свързан с финансираните по този начин медии, който е бил разпитван от прокуратурата, е собственикът на агеция ПиК Недялко Недялков. Няколко години по-късно, през 2019 г., той оглавява демонстрациите в подкрепа на издигането на Иван Гешев за главен прокурор. Гешев е и наблюдаващият прокурор по делото КТБ.

Ако се изчислят всички начини за финансиране на медийна собственост в България, а не само парите, минали по офшорни канали, ще излезе, че парите на вложители в КТБ, отишли за такива цели, са между 350 и 500 милиона лева, посочва авторът. Той изчислява, че финансираните от КТБ медии включват издатели на над 50 вестника, над 20 популярни интернет сайта и най-малко три национални частни телевизии с офшорни крайни собственици. С едно малко изключение, общото между тях е, че поддържат безкритично българската прокуратура, която би трябвало да ги разследва като част от схемата, довела до фалита на КТБ.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=540&v=D8PAv9LfjCg&feature=emb_logo