Остарели айфони докараха 25 млн. евро глоба за Епъл във Франция
Секция: Технологии
07 Февруари 2020 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Остарели айфони докараха 25 млн. евро глоба за Епъл във Франция

/КРОСС/ Главното управление по въпросите на конкуренцията, потреблението и борбата с измамите (DGCCRF) на Франция глоби американската корпорация Епъл (Apple) с 25 млн. евро след разследване по обвинения, че умишлено е влошавала работата на нейни устройства чрез обновяване на операционната система, предадоха Франс прес и ТАСС.

Разследването на службата, проведено по искане на парижката прокуратура и започнало на 5 януари 2018 година, е установило, че собствениците на айфони не са били информирани, че обновяванията на операционната система на устройствата забавят работата им, се посочва в изявление.

Тъй като не са имали възможност да се върнат към предишната версия, потребителите са били принудени да купуват нови батерии или дори нови телефони, допълва регулаторът.

Миналата година управлението е предало на прокуратурата резултатите от разследването, според което липсата на информация е недобросъвестна търговска практика, извършена умишлено.

В изявлението на регулатора обаче не се споменават 15 000-те потребители, чиито жалби са поводът за разследването. Управлението не е успяло да изчисли индивидуалните щети за всеки от тях и те ще трябва да търсят обезщетение чрез обикновени съдебни дела.

През декември 2017 г. Епъл потвърди, че забавя работата на свои стари модели смартфони, тъй като техните литиево-йонни батерии с времето губят мощност и енергията им може да се окаже недостатъчна например при ползване на смартфона в студено време.

За да предотврати внезапно изключване на устройствата, компанията направи промени в операционната си система, забавящи изпълнението на определени задачи при недостатъчна енергия. Заради това Епъл обеща да намали два пъти и поливина цената за смяната на батерията на старите модели.