За една чаша и 500 000 лв...
Секция: Анализи
08 Февруари 2020 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За една чаша и 500 000 лв...

IKEA: Една чаша, която ще стои еднакво добре и на Венецианското биенале, и в твоята баня

/КРОСС/ Компанията пусна реклама на стъклени чаши, която иронизира "арт инсталацията", с която България се представя на Венецианското биенале.

Общата цена, която плаща Министерството на културата за цялото изложение е 500 000 лева, което провокира и недоволството на ценителите на изкуството.

В него са представени двама български автори. Единият излага 52 чаши модел Pokal, които в момента струват по 1,99 лв. за брой (като преди да нашумят като компоненти на арт инсталацията, чашите бяха на цена от 0,99 лева за 1 брой).

Другият е заложил на фибран, материал който всъщност се оказа изкуство, а не "опаковка" на семплите стъклени чаши, както всеки непросветен в арт инсталациите невежа би помислил. 

Оказа се, че чашите, които представиха България, са правени от счупени стъкла...

Преди няколко седмици дори част от инсталацията, а именно една чаша и малко фибран, беше изложена в столичната галерия "Структура" и търсеше своя купувач, което доведе и до недоволство в арт средите. Оказа се, че именно собственичката на галерията е била и част от журито, което е избрало проекта с особена стойност да представя България във Венеция. 

"Това е част от инсталацията - ето я чашата! Чашата е ръчно правена - всички чаши са правени ръчно!" Така културният министър Боил Банов се защити вчера в студиото на бТВ срещу шегите, че сме се явили на венецианското биенале на съвременното изкуство през м.г. с инсталация от най-обикновни чаши от ИКЕА. Той дори си носеше едната арт чаша за образец. 

".. Защото цялата идея (вие тука показвате само част, много по-голямо е цялото нещо) е в това - да ползваме природата: да ползваме това, което трошим, което събаряме, което изхвърляме - да даваме нов живот", накара се леко министърът на културата на водещата Цветанка Ризова.

Той все пак не искал да обяснява каква е идеята на художниците...  Но пък защити чашата, че е крива и се виждали много ясно мехурчетата.

"Пак казвам, смисълът не е просто, че някой я е правил ръчно, а че е я е правил от счупени стъкла!"

Освен това с чашата имало и книга, в която целият процес бил показан.

Банов нарече критиките "мародерство срещу съвременното изкуство и изкуството въобще", и не правели чест на никого.  

"Дотам я докарахме, че да искаме в тая държава да се хвалим единствено и само с вампира от Созопол - разпали се видимо министърът. -

Не че тия неща не са важни, но  НЕ Е САМО ТОВА БЪЛ -ГА-РИ-Я - натърти той, докато водещата се опитваше да вметне нещо.

Съвременният свят не е само това. Ние не може да влезем в него с вампира от Созопол! Не става така!"