Калоян Паргов: Ако БСП сега се пребори със себе си, следващите й битки ще са по-лесни
Секция: Коментари
09 Февруари 2020 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Ако БСП сега се пребори със себе си, следващите й битки ще са по-лесни

/КРОСС/ Със сигурност това, което искам да направя в предстоящата кампания за избор на председател на БСП, е да участвам в дискусия за бъдещето на партията, заяви лидерът на столичните социалисти.

Ако БСП сега се пребори със себе си, следващите й битки ще са по-лесни. Това каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов в сутрешния блок на телевизия "Европа". Там той коментира предстоящия избор за председател на БСП и приетия бюджет на Столична община за 2020 година, който съветниците от групата на социалистите в СОС не подкрепиха.

Калоян Паргов обясни, че тази седмица е последната, в която заседават основните партийни организации и правят номинации.

"От 15 февруари до 15 март ще се проведат конференциите на общинските и районните партийни организации, които ще бъдат близо 300 на брой, обясни той. - Моят основен ангажимент ще бъде в София. Ще се опитам да присъствам на повечето конференции, за да чуя още веднъж мнението на хората за това каква трябва да бъде БСП, какво да излъчва и да прави партията в следващата година до парламентарните избори, според нашите членове".

Лидерът на БСП - София заяви, че партията в момента има пред себе си три важни предизвикателства. "Ако мога да ги разпределя образно в три тура през следващите 2 години, то сега ни предстои първият. Бих го нарекъл битка със себе си, обясни Калоян Паргов. - Най-голямата и най-трудната битка за всеки човек е тази, в която трябва да се пребори със себе си, със собствените си комплекси и страхове. На организациите нищо човешко не им е чуждо, защото те са съставени от хора. Затова се борят със същите комплекси и страхове... Това е най-важната битка. Ако успеем да победим себе си в тази битка, следващите две - парламентарните и президентските избори - ще ни бъдат доста по-лесни".

Калоян Паргов добави, че ще обяви плановете и намеренията си в предстоящата кампания за избор на председател на БСП след около месец. Той обясни, че иска да чуе мнението на хората за това къде те го виждат в партията.

"Разбира се, на този етап моето място е в София, заяви Калоян Паргов. - Със сигурност това, което искам да направя в предстоящата кампания, е да участвам в дискусия за бъдещето на БСП. Надявам се този дебат да започне в следващите десетина дни и да получим отговори на въпросите какво трябва да прави БСП, как и с кого. И най-вече - какви послания трябва да излъчва партията в обществото. Моите ключови думи за БСП са стабилност, перспектива, доверие - това трябва да излъчва социалистическата партия. А не да плашим хората".

Лидерът на БСП - София отново заяви, че прекият избор на председател на партията е много рисково начинание.

"Всички знаят, че аз бях против, предвид тези рискове, каза Калоян Паргов. - Има обаче решение, което трябва да бъде изпълнено. И сега трябва да организираме това рисково начинание така, че БСП да излезе от него по-консолидирана, по-обединена по пътя си към следващото голямо изпитание, а именно парламентарните избори. Колкото до мен - аз никога не съм бягал от отговорност. Но ми е много важно мнението на хората. Нека да видим резултатите от първия кръг на номинациите и тогава ще коментирам повече".

По темата за бюджета на Столична община за 2020 година Калоян Паргов беше категоричен, че той отново няма да реши напълно нито един проблем на хората в града. "Бюджетът не е просто една счетоводна сметка, коментира той. - А бюрократично-чиновническият подход, който прилагат управляващите при формирането му, не решава проблеми. В приходната част има доста подценени пера, затова предложихме да ги завишат с около 53 милиона лева.

Тази година за първи път през последните 10 бюджетът намалява. Намалява основно в капиталовите разходи и инвестициите. Разбира се, в определена степен това се дължи на намалелия приход от европейски фондове. От друга страна, Столична община ще инвестира по-малко тази година. Бюджет 2020 ще бъде 1,7 милиарда лева, с близо 50 милиона по-малко от миналогодишния. Ако разделим тези 1,7 милиарда на броя на гражданите, ще видим, че се пада малко над 1000 лева на човек. А кметът Фандъкова обещаваше миналата година в кампанията, че ще влезе в кварталите...".