Лавров: Москва е съгласна да обсъди с Вашингтон някои от новите си оръжия
Секция: Русия
10 Февруари 2020 17:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Москва е съгласна да обсъди с Вашингтон някои от новите си оръжия

/КРОСС/ Москва е готова да обсъди с Вашингтон част от новите си видове оръжия в контекста на евентуални нови споразумения и като се вземат предвид всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за "Росийская газета" по повод отбелязвания днес в Русия Ден на дипломатическия служител.
Двете страни трябва да продължат "колкото може по-скоро" изтичащия след година договор за съкращаване на стратегическите оръжия Нов СТАРТ. Руските военни "са готови да разглеждат в контекста на критериите по договора най-малкото (хиперзвуковите ракетни комплекси) "Авангард" и (междуконтиненталните балистични ракети) "Сармат", но Москва е "готова да разговаря" и за "всичко останало", уверява Лавров, предаде БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има нагласа да подобрява отношенията с Русия, но засега "перспективите за конкретни стъпки са доста мъгляви" засега, констатира руският държавник в интервюто, цитирано от ТАСС. Предишният американски лидер Барак Обама е оставил според него на своя приемник "отвратително наследство в отношенията с Русия".
Западът признава, че "без Русия е трудно, ако не и невъзможно, да се решават проблемите в света". Същевременно ЕС е "обсебен от санкциите" срещу Москва и ги продължава, тъй като му ги "натрапва" "русофобското малцинство" в общността, казва Лавров. Той призовава ЕС "да укрепва своята цялост, независимост и самостоятелност" след Брекзита, но "не въз основа на русофобията".
Русия няма да има нищо против отново да размени посланици с Украйна, коментира първият дипломат на Москва съобщения, че украинският президент Володимир Зеленски може да предприеме подобна стъпка. Именно Украйна отзова първа своя посланик и заплаши да скъса дипломатическите си отношения с Русия, припомня Лавров обстановката след анексията на Крим от федерацията през 2014 г. и конфликта на Киев с проруските сепаратисти в Донбас. Руският външен министър отбелязва обаче, че има напредък в уреждането на конфликта, откакто Зеленски спечели президентските избори в Украйна миналата пролет.

По повод професионалния празник на руските дипломати "Комерсант" анализира срещите и телефонните разговори на Сергей Лавров от 2010 до 2019 г. Руският министър е поддържал и поддържа най-тесни контакти с американските си колеги - държавни секретари, с които е имал през този период 315 лични срещи или телефонни разговори. Европа обаче остава лидер по брой на контактите с Русия на ниво външни министри - 334 преди украинските събития и 316 след тях.

Понижението е главно за сметка на скандинавските страни с изключение на Финландия, балтийските държави и Полша, пише вестникът. Той прави уговорка, че разглежда отделно Чехия - само един контакт с Лавров за 10 години, и Албания - една среща на Лавров с албански премиер.
В класацията по брой на контактите с Русия на ниво външни министри и по региони след Европа се нарежда Големият Близък изток, на трето място е Азия, следват Канада и САЩ, после - страните от ОНД. На шесто място е Латинска Америка, а на седмо - Африка, сочат изчисленията на вестника.

Ключовият извод е: не може да се говори за изолация на Русия след конфликта около Украйна. Няма и съществена преориентация на външната политика на федерацията, заключава "Комерсант".