Множество инициативи по повод Деня за безопасен интернет
Секция: Технологии
11 Февруари 2020 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Множество инициативи по повод Деня за безопасен интернет

/КРОСС/ На 11 февруари за 16-и път светът ще отбележи международния Ден за безопасен интернет като израз на загриженост за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. Централно събитие за България е в Детския научен център "Музейко" в София.

В България Националният център за безопасен интернет организира от 2007 г. национално събитие, подготвя материали за ползване от училища, институции и организации, които искат да отбележат датата. От 2018 г. в организирането на различни инициативи и дейности се включи и Коалицията за медийна грамотност в образованието.

По традиция в Деня за безопасен интернет на тържествена церемония ще бъдат наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет „Киберскаут“. Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив.

След това киберскаутите заедно с Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет и Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето заедно ще обсъдят и предложат препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство.