НАСА набира следващото поколение астронавти
Секция: Наука
12 Февруари 2020 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА набира следващото поколение астронавти

/КРОСС/ НАСА обяви, че приема заявления за нови попълнения в отбора на астронавтите, които един ден ще се отправят към Луната и Марс по програмата „Артемида", съобщиха световните информационни агенции.„Във време, когато се готвим да изпратим американски астронавти до Международната космическа станция със собствени ракети от наша територия, и когато сме се устремили към Луната и Марс, НАСА обявява прием за нови астронавти - „поколението „Артемида", съобщиха от космическото управление.

Понастоящем НАСА разполага с 48 действащи астронавти.Новите кандидатури ще се приемат от 2 до 31 март. Кандидатите трябва да са американски граждани, да имат магистърска степен в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката. Заявления могат да подават и лица с медицинско образование или летци-изпитатели. Кандидатите трябват да имат минимум две години професионален опит, а в случая с пилотите - 1000 летателни часа.

Очаква се процесът на подбор да приключи в средата на следващата година, след което кандидатите ще трябва да преминат 2-годишна тренировъчна програма в космическия център „Джонсън" в Хюстън, Тексас.
НАСА оповести през пролетта на 2019 г., че новата ѝ програма за усвояване на Луната ще носи името на богинята Артемида - сестра-близначка на Аполон, „кръстника" на мисиите „Аполо". Програмата ще протече на три етапа. На последния от тях НАСА планира връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. и отправянето им към Марс в средата на 30-те години на настоящия век.