Зубрите се завърнаха в Източните Родопи
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Февруари 2020 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зубрите се завърнаха в Източните Родопи

/КРОСС/ В древността бизоните населявали тракийски земи, ала с напредването на цивилизацията и изсичането на горите популацията им започнала да намалява. Докато един ден в началото на миналия век на Стария континент не си отишъл и последният представител на този животински вид.

Стадо от седем европейски бизони от няколко месеца живее на свобода в ловен парк "Студен кладенец" в Родопите. Постепенно зубрите, както още се наричат тези животни, се завръщат в дивата природа благодарение на усилията за възстановяването им в естествена среда с помощта на малкото запазени техни представители в зоопарковете. Проектът се осъществява от Rewilding Europe и Съюзът на ловците и риболовците в България.
През 2013 г. от развъдни центрове в Германия у нас пристигат първите животни. Те прекарват няколко години в оградено простанство, докато се адаптират към новата среда. Междувременно се ражда и първото зубърче. Днес оградите са свалени и бизоните се радват на волния си живот.

"Зубрите вече се адаптират, но за да кажем, че напълно са се приспособили към природата, трябва да мине поне една календарна година и животните да изпитат затрудненията на всеки сезон - казва Христо Христов, представител за България на паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа Rewilding Europe. - По принцип, за да имаме възстановяване на някой изчезнал вид, е необходимо да са налице родени в природата животни и те, на свой ред, да създадат поколение. По отношение на европейските бизони обаче този процес ще бъде дълъг, защото те достигат полова зрялост чак на четвъртата година и раждат минимум на петгодишна възраст."
В момента в оградено пространство живеят още зубри, които рано или късно също ще излязат на свобода. Най-напред в природата ще бъдат освободени няколко женски животни, за да се увеличава популацията им.

"Засега ние не оставяме зубрите, които са на свобода, да се справят сами и им помагаме - казва още природозащитникът. - Целта ни е те да стоят в еленовото стопанство, за да можем да наблюдаваме състоянието и поведението им. И винаги им даваме по нещо малко като храна, въпреки че те успяват да се прехранват и сами. Европейските бизони пасат трева, ядат клони на храсти и на дървета, обират мъхове от камъните."

Връщането на европейските бизони е съществена част от възстановяването на дивата природа в Родопите. Според Христо Христов в източната част на планината вече са възстановени почти всички видове изчезнали животни - сред тях са дивите коне, благородните елени и лешоядите.

"Очакваме завръщането на зубрите да окаже положително въздействие, тъй като попълват картината от едрите тревопасни, а всяко от тези животни има своя екологична ниша - добавя той. - Но в тази картина има място също и за царските орли, и за каменарчетата, и за сините гарги, и за лалугерите, и за много повече видове пеперуди и гущери. Така че се надяваме с общата помощ на едрите тревопасни - зубрите, благородните елени, лопатарите, да имаме доста по-богато биоразнообразие."

Снимки: StaffanWidstrand / Rewinding Europe и "фондация "По-диви Родопи".