Мариус Донкин отбелязва 70-годишния си юбилей с моноспектакъл
Секция: КУЛТУРА
13 Февруари 2020 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мариус Донкин отбелязва 70-годишния си юбилей с моноспектакъл

/КРОСС/ Актьорът Мариус Донкин отбелязва днес 70-годишния си юбилей с моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана" в присъствието на автора на пиесата - Ерик Еманюел Шмит.

Спектакълът е в афиша на Народния театър от 15 години, но за първи път ще се играе на голяма, а не на камерна сцена.

Шмит ще има среща със своите почитатели утре и ще раздава автографи в Народния театър.

Мариус Донкин е следвал актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" при проф. Анастас Михайлов, учи при Методи Андонов и Нейчо Попов, и завършва през 1971 г. при Любомир Кабакчиев.

Професионалния си път започва в Драматичен театър „Николай О. Масалитинов" в Пловдив, където пресъздава ролите на Орфей в "Садал и Орфей" от Иван Радоев, на Ромео в "Ромео и Жулиета" и на Протей от „Двамата веронци" от Уилям Шекспир, на Куцар в "Албена" от Йордан Йовков. По-късно на сцената на Театър „София" играе Леонт в "Зимна приказка" от Уилям Шекспир и Бобеков в "Да отвориш рана" от Боян Папазов.

През 1979 г. постъпва в трупата на Народния театър "Иван Вазов", където сред най-популярните негови роли са Едмънт в "Крал Лир" от Уилям Шекспир, Граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро" от Пиер дьо Бомарше, Той в "Убийци" от Стефан Гечев, Полковник Пикъринг в "Пигмалион" от Бърнард Шоу, Ерик Ларсен в "Енигматични вариации" от Ерик-Еманюел Шмит, Капитан Брайс в "Аркадия" от Том Стопард, Полковникът в „Черна комедия" от Питър Шафър, Карл Брезнар в "Пуканки" от Бен Елтън, Бели в "Лари Томпсън" от Душан Ковачевич, Старият в "Побъркани от любов" от Сам Шепард, Том Сарджънт в "Прозорец към небето" от Дейвид Хеър, Луис Ередия в "Осъдени души" по Димитър Димов, Момо в "Господин Ибрахим и цветята на Корана"от Ерик-Еманюел Шмит, Бруно Кречмар в "Камера обскура", Подкальосин в "Женитба" от Н. Гогол, Полковникът в "Крадецът на праскови" по Емилиян Станев.

Ролята му в моноспектакъла "Господин Ибрахим и цветята на Корана" му донася наградите "Кристален ангел" на Фестивала "Видлуння" в Украйна, Голямата награда на "Албамонофест" в Албания, "GranPrix" на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Северна Македония, Специалната награда на фестивала във Фуджейра, Арабски Емирства и Наградата на Фестивала на комедийния спектакъл в Габрово.