"Фейсбук" отлага пускането на приложението за запознанства в Европа
Секция: Технологии
14 Февруари 2020 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Фейсбук" отлага пускането на приложението за запознанства в Европа

/КРОСС/ "Фейсбук" (Facebook) отлага пускането в Европа на приложението си за запознанства, след като ирландският регулатор започна в понеделник инспекция в офисите на социалната мрежа в Дъблин. Това обяви днес говорител на американския гигант, цитиран от "Франс прес".

Той уточни, че социалната мрежа ще си даде малко повече време, за да се увери, че продуктът е готов за европейския пазар. Американската компания иска да е сигурна, че новото приложение няма да създава проблеми с използването на личните данни.

Ирландската комисия за защита на данните съобщи в комюнике, публикувано вчера, че е инспектирала офисите на "Фейсбук" в Дъблин в понеделник и е иззела документи.

Говорител на регулатора каза пред АФП, че това е първата подобна инспекция в голяма технологична компания след приемането в ЕС на Европейския регламент за защита на данните през май 2018 година.

Европейската централа на "Фейсбук" е в Ирландия и именно местният регулаторен орган трябва да следи за прилагането на регламента от името на ЕС.

Ирландската комисия за защита на данните обяви, че е била уведомена от "Фейсбук" за проекта за приложение за запознанства за първи път на 3 февруари, при положение че пускането му е било предвидено за 13 февруари, точно преди Свети Валентин.

Регулаторът уточни, че не е получил никаква информация, нито документация, отнасяща се за защита на данните преди 3 февруари, и това го е накарало да инспектира ирландските офиси на "Фейсбук".

Социалната мрежа вече пусна постепенно това приложение за срещи на американския континент в Югогоизточна Азия през 2019 година.

Новата функция вече е сред водещите онлайн услуги за запознанства, заяви със задоволство в края на януари основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Той добави, че очаква тя да разширява обхвата си, припомня АФП.