БНР започва годината с дефицит от 5,5 млн. лева
Секция: КУЛТУРА
14 Февруари 2020 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНР започва годината с дефицит от 5,5 млн. лева

/КРОСС/ Българското национално радио започва 2020 година с дефицит от 5,5 милиона лева. Очакваните разходи надхвърлят 54 милиона и 800 000 лв., а приходитe с бюджетния трансфер са 49 милиона и 300 хиляди, съобщи генералният директор Андон Балтаков в обръщение към работещите в обществената медия.

Недостигът на средства в бюджета на радиото е резултат от драстичното увеличение на разходите за авторски и сродни права, съгласно подписания през 2017 г. договор с дружествата ПРОФОН и "Музикаутор". За целия срок на договора - от началото на 2017 г. до края на 2019 г., радиото е платило с 2,4 милиона лв. повече спрямо предходния договор.

Заедно с това е налице увеличение на издръжката на радиото за комунални разходи и външни услуги, което е следствие от повишението на общото ниво на цените на енергийните стоки и административните цени - топлоенергия, газоснабдяване, водоснабдяване, транспортни горива, външни услуги.

Увеличение на бюджетния трансфер има само през последните две години - 2019 и 2020 г. и то е целево, единствено за разходи за персонал, но не и в частта на текущите разходи.

През нито една от последните десет години не е отчетена средногодишната инфлация, с която да бъде индексиран трансфера от държавния бюджет за издръжка на БНР.

Въпреки дефицита, няма да се намалява Фонд работна заплата, не се предвиждат и съкращения, посочва още Андон Балтаков и допълва, че ръководството на БНР започва сериозна преоценка на различните разходни пера, за да бъдат оптимизирани разходите.

В рамките на следващите 6 месеца ще въведем нова система, която да гарантира справедливо заплащане в цялата система на БНР, допълва Балтаков.