Антон Кутев: Бойко Борисов подслушва президента
Секция: ПОЛИТИКА
14 Февруари 2020 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Кутев: Бойко Борисов подслушва президента

/КРОСС/ Бойко Борисов подслушва президента, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България" Антон Кутев.

Логиката на Кутев е, че това е така, защото ДАНС, която извършва наблюдението, е на подчинение на министър-председателя.

Кутев взе думата в рамките на парламентарна процедура по начина на водене на заседанието. Причината бе питането му до премиера Борисов, който председателят на Народното събрание Цвета Караянчева върна.

На 31 януари Кутев внесе въпрос в рамкте на парламентарния контрол до премиера Бойко Борисов дали е знаел за подслушването на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков.

„Става дума за един мой въпрос, който беше към министър-председателя", заяви Кутев и поясни, че въпросът му е свързан с подслушването на генерал и съответно на президента. Според него това подслушване е ставало със съзнанието на министър-председателя.
Въпросът бе озаглавен - "Относно прилагане на специални разузнавателни средства от ДАНС спрямо командира на ВВС".

В отговор водещата заседанието на парламента Цвета Караянчева каза, че функции по контрол на агенцията не могат да се вменят на министър-председателя, тъй като той се усъществява от парламентарна комисия. Тя информира, че решението за недопускане на въпроса е взел колективен орган - т.нар. председателски съвет. В него влизат шефовете на парламентарни групи.

страстите в пленарната зала се нажежиха, когато друг червен депутат - Георги Свиленски, поиста думата. Той каза, че Борисов е един страхлив премиер.

На 31 януари, когато внесе питането си до Борисов, Антон Кутев обясни, че го е към премиера заради подчинеността на структурите, които имат право да извършват проследяване и подслушване - ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет, Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която осигуря и прилага СРС-та, също е подчинена на Министерския съвет.

Първопричината за акцията на Антон Кутев бе фактът, че на 28 януари прокуратурата пусна записи с разговор между ген. Стойков и президента Радев относно назначаването на Десислава Генчева/Радева на втори трудов договор във ВСС.