Президентът подкрепи държавния монопол в лотарията
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът подкрепи държавния монопол в лотарията

/КРОСС/ Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за хазарта, с които се създава държавен монопол в лотарията с талончета за търкане. Указът вероятно ще бъде обнародван в следващия брой на Държавен вестник във вторник, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От влизането в сила на закона всички издадени лицензи извън тези на спортния тотализатор за организиране на лотарийни игри (с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности), се прекратяват. От този момент провеждането на тези лотарийни игри е в нарушение на Закона за хазарта и подлежи на санкция. Занапред лотарията ще се организира само от държавно предприятие "Български спортен тотализатор", като то има 6-месечен срок да изпълни изискванията към обектите и персонала, които ще продават билетите.

Продължава да не е ясно какво ще се случи с вече раздадените и платени от дистрибуторите на дребно билети. Проверка на "Сега" показа, че по-големи контрагенти на играта "Националн лотария" като Еаsy pay вече са успели да върнат непродадените билети, но малките търговци продължават да чакат някакво решение. "Имам 500 билета, свалила съм ги от продажба, която е забранена, и се надявам да мога да ги върна. Това са сериозни пари за малък обект. Но нямам големи надежди", коментира продавачка в малък обект в центъра на София. Експерти коментират, че при по-големите дистрибутори вероятно договорните отношения с организатора на игрите са по-солидно регламентирани и затова политиката на компанията е различна. Търговците са категорични, че при тази ситуация е следвало да има преходен период за реализирането или връщането на билетите. Законът не предвижда и никакви гаранции, че вече спечелили от лотарията, но неполучили печалбите си, ще могат да ги вземат.

Гаранции и преходен период в законопроекта първоначално бяха предвидени, но после вносителите - депутати от „Обединени патриоти" начело със съпредседателя Валери Симеонов, решиха, че това са частно-правни отношения между организатора на игрите, късметлии и търговци. Така депутатите оставиха търговци и спечелили сами да се оправят. Законопроектът бе незабавно подкрепен от правителството на Бойко Борисов и управляващато мнозинство в Народното събрание. Конкретният повод за законодателните промени даде разкритието, че хазната е загубила стотици милиони левове през последните 5 години заради занижени такси за лотарийна дейност, които частните оператори плащат. Последва масирана атака на прокуратурата срещу бизнесмена Васил Божков, който беше основен играч в тази ниша на хазартния бизнес. Срещу Божков, който се води арестуван в Обединените арабски емирства, в момента има подвигнати общо 11 обвинения.