Румен Радев: Българското вино е на световно ниво
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Българското вино е на световно ниво

/КРОСС/ Лозарството и винопроизводството са част от националните традиции и жива връзка с нашите предци, заяви президентът Румен Радев в приветствието си пред жителите и гостите на Ивайловград. Държавният глава е на посещение в Ивайловград и село Свирачи по случай отбелязването на Деня на лозаря и празника св. Трифон Зарезан.

Президентът подчерта, че българското вино е на световно ниво и мери сили на редица международни пазари. По думите му само традициите не са достатъчни, за да бъдем конкуренти на световните пазари, а е необходим ежедневен труд, адаптивност към изискванията на потребителите и гъвкавост към световните тенденции. Румен Радев посочи още, че хилядолетната българска земя е богата и плодородна, а сред тези природни богатства особено място заема и Ивайловград със своето качествено вино и именитите местни изби.

Държавният глава се включи в ритуала по зарязване на лозята и в местността „Марудовата круша" в село Свирачи. „Има български градове, села, училища и читалища, които са огнища на родолюбие и пазители на традициите. Село Свирачи може географски да се намира на границата, но духовно със своите традиции и хора е в сърцето на България", заяви Румен Радев. В село Свирачи Румен Радев посети и Основно училище „Св.св. Кирил и Методий".

Пред журналисти държавният глава коментира, че е от изключително значение в малките населени места да бъде съхранена и насърчена мотивацията на преподавателския екип. Румен Радев подчерта, че посещението му в училище „Св.св. Кирил и Методий" е и най-важния момент от срещите му в региона. „Необходимо е образованието да се превърне в национален стратегически приоритет, защото е решаващо за бъдещето на България и то има нужда от подготвени и сърцати хора", посочи президентът.