Шестима китайски медици станаха жертва на коронавируса
Секция: СВЯТ
14 Февруари 2020 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шестима китайски медици станаха жертва на коронавируса

/КРОСС/ Шестима членове на медицинския персонал станаха жертви на коронавируса в Китай, над 1700 се заразиха, показват нови данни на китайското правителство, цитирани от Франс прес.

Преди седмица почина лекар, който се беше опитал да предупреди властите в самото начало на епидемията, но беше порицан от полицията за разпространяване на "слухове". Смъртта му предизвика гневни реакции в социалните мрежи.

"В 24:00 на 11 февруари в страната бяха потвърдени 1716 случая на заразяване сред медицинския персонал", заяви Цзън Исин, заместник-председател на Националната здравна комисия. "За съжаление, шестима от тях починаха", каза той на пресконференция.Повечето от тези случаи на зараза (общо 1102) са в град Ухан, откъдето тръгна епидемията от предизвикващия пневмония коронавирус. Тежко засегнати са също лекарите и медицинските сестри в други части на провинция Хубей, където са установени 400 случая.Поради притока на пациенти в болниците в Хубей и недостига на средства за защита (маски, очила, ръкавици), част от медицинския персонал е изложен на опасност от заразяване с коронавируса. Общо в континентален Китай са отбелязани 63 851 случая на зараза, от които 1380 са довели до смърт, показват последните данни, обявени днес от Националната здравна комисия.

Китайската общественост е недоволна от местните власти на Ухан и провинция Хубей - обвинява ги, че са се забавили с вземането на мерки за защита.