Министър Аврамова: Експерти и учени ще подпомагат МРРБ в отрасъл ВиК
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Аврамова: Експерти и учени ще подпомагат МРРБ в отрасъл ВиК

/КРОСС/ „За реализацията на инвестиционни проекти, които ще се изпълняват от новоконституирания Български ВиК холдинг ще се разчита на висококвалифицирани специалисти - хидроинженери, ВиК инженери, хидрогеолози. В рамките на холдинга се обмисля и създаването на научно-аналитично звено, което да подпомага работата в отрасъла при взимането на управленски решения, в т.ч. и анализ на необходимостта от изграждане на нови водни обекти."

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол.

Разработва се Национален инвестиционен план за водоснабдяване и канализация, като последният е условие за отпускане на средствата предвидени за следващия програмен период по оперативните програми и ще бъде основен документ, по който ще се планират и изпълняват инвестиции и от други източници, в това число и холдинга.

В момента МРРБ разглежда всички съществуващи проекти за изграждане на язовири в страната, включително и които са били спрени.

„Ще разчитаме на представителите на научната общност, с които да бъдат анализирани тези проекти, за да се намерят най-подходящите решения за обезпечаване на водоснабдяването в страната", подчерта министърът.

На депутатски въпрос относно проектирането и строителството на язовир ,,Черни Осъм" за водоснабдяването на Плевенска и Ловешка области, министърът обясни, че поради изминалия дълъг период от проектирането му е необходимо да се направят нови актуални хидрогеоложки проучвания, свързани с изследвания на водосборния басейн и да се изготви нов проект, който да е както икономически, така и екологично целесъобразен.

При проучването следва да се има предвид дългосрочната прогноза за бъдещото потребление на вода в обособената територия, която показва намаляване на водопотреблението, както за питейно-битови нужди, така и за индустрията, стана ясно от думите на Аврамова.

В Парламента регионалният министър коментира, че проектът на Закон за водоснабдяване и канализация ще бъде представен за обществено обсъждане в срок до 15 май тази година и след приемането на му ще бъде направен анализ на поднормативната уредба, свързана с него, като ще бъдат предприети съответните действия за изменение, допълнение или създаване на нови подзаконови актове, включително и Наредба 4 за условията и реда за присъединяване на потребители и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи.

Петя Аврамова припомни, че миналата година са били приети промени в наредбата, които са насочени към оптимизиране на част от процесите на инвестиционното проектиране и намаляване на административната и финансова тежест. Създадена е изрична уредба възложителите да разполагат с механизъм за заявяване получаването на необходимите за инвестиционен проект изходни данни и условия за присъединяване от експлоатационните дружества, едновременно с искането за издаване на визата за проектиране.

С приемането на новия закон и промените в Наредба 4 трябва да се намерят механизми за решаване и на наболелия в общественото пространство проблем с разпределението на водата, която се отчита от общия водомер в сградата, стана ясно от думите на министъра.