Увеличават се случаите на АЧС по дивите свине в Североизточна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Увеличават се случаите на АЧС по дивите свине в Североизточна България

/КРОСС/ Увеличават се случаите на болни от африканска чума (АЧС)диви свине. Ако на 5 октомври, когато е започнал ловният сезон, е имало две положителни проби от 2000 отстреляни свине, сега те са 10%, като в Североизточна България стигат над 25%.

От 1 март започва преброяване на дивите свине и с участието на външни експерти, като в края на май ще бъде обявен размерът на популацията им и дали е в норми, които намаляват риска.

Този уикенд е последният в удължения срок за лов, след което ще започне санитарен отстрел в зоните около индустриалните свинекомплекси с цел превенция и минимизиране на щетите.

През 2019 в световен мащаб АЧС е с възходяща тенденция, като се изчислява, че са засегнати минимум 10 милиона свине, като бройката продължава да расте.

Земеделскитят министър Десислава Танева припомни, че правителството е приело план за 2020 г. за борба с АЧС с конкретни ангажименти на всички държавни звена. Ще има и нова информационна кампания, насочена към туристите, тъй като придвижването на хората е рисков вектор за пренасяне на заболяването.

Тъй като България остава във висок риск от заболяването, в личните стопанства ще могат да се отглеждат свине само за угояване, без да се изнасят животни, при спазване на изискванията за биосигурност. Танева заяви още, че държавата е изплатила близо 70 млн. лв на засегнатите стопани.