Студент по астрономия от Шуменския университет откри нов астероид
Секция: КУЛТУРА
02 Април 2011 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шумен /КРОСС/ Кампанията Пан-Старс за търсене на астероиди е част от проекта на НАСА „Астероиди убийци" (астероиди, които приближават на опасни разстояния до Земята), в който са включени много ученици и студенти. Четвъртокурсникът Сунай Ибрямов откри нов астероид в рамките на тази кампания. Небесното тяло е обозначено с временното название 2011 FY16 и е част от основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер.

Съобщението за откритието се получи на 31 март от Директора на програмата проф. д-р Патрик Милър. В писмото си д-р Милър поздравява откривателя и уточнява: „Астероидът 2011 FY16 се намира на разстояние 2,8 астрономически единици от Слънцето (това разстояние е почти 3 пъти по-голямо от средното разстояние между Земята и Слънцето). Неговата орбита е наклонена под ъгъл 8 градуса към еклиптиката, където са разположени по-голямата част от астероидите от основния пояс. За да се определят точните орбитни параметри наблюденията на астероида ще продължат и следващите няколко години. След изчисляването на точната орбита на 2011 FY16 откривателят му  Ибрямов може да предложи име на астероида".
Сунай е студент по астрономия във Факултета по природни науки, инициатор е за създаването на Студентското астрономическо общество в Шуменския университет и е първият му председател.

/КП/