София домакин на Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа
Секция: ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
18 Октомври 2011 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София домакин на  Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа

Първата Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа ще се проведе от 19 до 21 октомври в София

София /КРОСС/ Директорът на Сикрет сървис Марк Съливан, заместник помощник-директорът на службата за разследвания Джефри Ървайн и изпълнителният помощник-директор на подразделението "Киберпрестъпления - отговор и услуги" на ФБР Шон Хенри ще участват в първата Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Форумът ще се проведе от 19 до 21 октомври в хотел "Хилтън" в София. Организатори са Министерството на вътрешните работи - сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП и Международната академия за обучение по киберразследвания. Тридневната проява е под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тя ще бъде официално открита от заместник-министър Веселин Вучков и посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Регионалната конференция е първият по рода си форум, който прави опит да срещне представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации и неправителствения сектор с ръководни служители на правоохранителните органи на държавите от Югоизточна Европа, Русия, САЩ и Украйна, работещи по противодействие на организираната престъпност и в частност - на киберпрестъпността. Проявата е част и от програмата на настоящото българско председателство на Залцбургския форум. За участие са поканени и представители на правоохранителните органи на страните-партньори - Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. В ролята си на наблюдатели ще бъдат представители на Европейската комисия, Съвета на Европа, SECI/SELEC, Интерпол, Европол. В конференцията ще участват звена на държавната администрация, имащи отношение към информационните и комуникационни технологии и Интернет и превенцията и противодействието на киберпрестъпленията, както и на неправителствени организации.
Участниците ще представят решения и добри практики в областта на сигурността и противодействието на киберпрестъпленията, предвидени са и закрити заседания, предназначени за представителите на правоохранителните и правоприлагащи органи.
Крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира и подпомага обмена на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа, да се постигне по-ефективно противодействие на киберпрестъпленията и да се подобрят механизмите за международното сътрудничество.