130 инструменталисти ще свирят на конкурса „Млади виртуози” 2014
Секция: КУЛТУРА
19 Март 2014 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
130 инструменталисти ще свирят на конкурса „Млади виртуози” 2014

/КРОСС/Десетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози" събира около 130 инструменталисти. Между 24 и 30 март те ще се състезават в три специалности - пиано, флейта и кларинет. Участниците са от близо 20 страни, сред които Германия, Австрия, Белгия, Русия, Япония, Южна Корея, Сингапур, почти всички балкански държави... Инициатор и основател на конкурса е Милка Митева - директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков" в София. Заедно с нея в организационния комитет са известни български музиканти. Повечето от тях успешно съчетават артистичните си изяви с активна педагогическа дейност. Състезанието се провежда в НМУ. Според регламента, изпълнителските профили и теоретичните дисциплини се сменят всяка година. Съпътстващата програма включва творчески срещи, ателиета, концерти. Качеството и популярността, които успя да постигне „Млади витруози", го наредиха сред пълноправните членове на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY.

Наградния фонд за конкурса осигурява фондация „Америка за България". Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Освен трите награди в различните възрастови групи, ще бъдат присъдени няколко специални награди. Европейският съюз на младежките музикални конкурси - EMCY дава една от тях. Организацията ще осигури и концертни ангажименти в Европа на петима от най-добрите инструменталисти.

През различните издания на „Млади виртуози" преминаха стотици талантливи изпълнители, за да се отправят към други страни и още по-големи предизвикателства. Сред тях са и участниците в концерта на 23 март, с който тържествено ще бъде отбелязано началото на конкурса. В него ще чуем цигуларката Кристина Георгиева, едно от откритията на „Млади виртуози". В програмата са включени изпълнения на пианистите Стефан Бонев, Асен Танчев, Кристина Георгиева - флейта, Лора Маркова - цигулка. Ще прозвучи творбата на Емерих Ханс Амбил от България, победител през 2013 г. в специалност композиция.