Светлин Наков оглави класацията "Новатори в образованието"
Секция: Наука
01 Април 2014 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светлин Наков оглави класацията "Новатори в образованието"

/КРОСС/ Основателят на българския Софтуерен университет Светлин Наков е на първо място в класацията „Новатори в образованието", която обединява личности, допринесли за позитивна промяна в българското образование. Класацията на образователния портал Uchi.bg има за цел да отличи личностите, успешно работещи за развитието на тази важна сфера и да провокира обществения интерес към примерите за позитивна промяна в нея. Първото издание на „Новатори в образованието" включва 35 българи - създатели на иновативни образователни продукти и инициативи, учители и вдъхновители за своите ученици. Общото между всички тях е, че променят образователната среда в България и имат потенциала да продължават да го правят и в бъдеще.

„Проектът на Светлин Наков заслужава първо място. Съвременното и практическо-ориентирано преподаване в учебните заведения е най-прекият път към създаването на адекватно подготвени ИТ специалисти. Това неминуемо ще засили и колаборацията между бизнеса и университетите. Владеенето на съвременните софтуерни технологии е ключов фактор за реализирането на младите хора в бъдещата бизнес среда, защото софтуерът ще играе все по-важна роля", коментира представителят на журито Наталия Футекова, университетски преподавател и управител на софтуерната компания ERP.BG.

Чрез независимо гласуване журито на класацията, съставено от специалисти в сферата на образованието, технологиите и медиите, проучи и оцени кандидатствалите проекти. С общо 293 точки начело на класацията "Новатори в образованието" застана създателят на пърния по рода си у нас Софтуерен университет Светлин Наков. Основателят на образователен сайт номер едно за България Уча.се Дарин Маджаров събра 283 точки и се класира втори. Трето място с 255 точки зае Евгения Пеева - основател на организацията, посветена на мисията да осигури равен достъп до качествено образование за всички български ученици „Заедно в час". В призовата десятка се класираха още: Кирил Митов от училище по роботика Robopartans, Светозар Георгиев и Васил Терзиев от Академията на Телерик, Явор Джонев - основател на системата Jump Math, Кирил Русев - създател на софтуерно решение Jumpido, Милена Стойчева (Джуниър Ачиивмънт България), Димитър Караманчев (Meta Reading) и Кристалин Чавдаров (Аз мога тук и сега).

"В ерата на интернет и на динамична смяна на технологиите, ученето заради самото учене години наред е безсмислено занимание. Образованието има нужда да скъса с „остарялознанието" и хората, които попаднаха в тази класация, опитват да открият вярната посока за промените. Това са ентусиасти, които искат по най-добър начин да променят системата на образованието, да подпомогнат по-бързото и по-лесното усвояване на нови знания, за да се стигне по-скоро до качествен скок. Защото по-високият стандарт на живот зависи от растежа на икономиката, а образованието с поглед в бъдещето, без съмнение, е най-важният фактор за това. Убедени сме, че техният пример ще е заразителен, както нямаме съмнение, че тази класация ще е своеобразен стимул за позитивна промяна на образователната система, на методите за преподаване и за оценка на резултатите", коментира Таня Явашева, журналист и член на журито на класацията "Новатори в образованието".