Има ли банки, замесени във фалита на борсата за търговия с биткойни MT.GOX?
Секция: ИКОНОМИКА
09 Април 2014 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има ли банки, замесени във фалита на борсата за търговия с биткойни MT.GOX?

Швейцарската частна разузнавателна организация Competitive Corporate Intelligence AG (CCIСиСиАй, в превод „Конкурентно корпоративно разузнаване”) проведе щателно разследване по случая с обявената несъстоятелност на борсата за търговия с криптовалута Mt.Gox, която по първоначални данни нанесе загуби на хиляди инвеститори за над 850 000 биткойна, на приблизителна стойност 474 милиона щатски долара.

Най-популярният сайт за продажба на биткойни спря своята дейност на 7 февруари 2014 г., след като съобщи за пробив в сигурността, описан като „податливост в операциите”.  На 28 февруари японската компания, която управлява сайта, обяви банкрут.

CCI започва разследване на 24 февруари 2014 г., използвайки интернет инструменти за разследване чрез публично достъпни източници (OSINTOpen Sourse Inteligence). Разследването се води от д-р Амит Щайнхарт, главен анализатор в CCI. Конкретна причина за възникване на подозрения, че нещо не е наред, е частен случай на служител на CCI, лично станал жертва на фалита на Mt.Gox. След кратко проучване служителят установява, че има множество подобни на неговия случаи и компанията решава да задълбочи разследването.

Експертите на CCI се фокусират върху предполагаемо участие на някои банки в аферата Mt.Gox. Разследващите бързо установяват, че парични трансфери, които са били извършени чрез няколко различни банки, не са достигнали до сътоветните клиентски сметки в системата на Mt.Gox. Това се случва преди обявяването на процедурата по несъстоятелност на Mt.Gox. Също така, разследването повдигна въпроса, дали отделни банки в страни като Полша, Япония, Швейцария, Германия, САЩ, Канада и Великобритания са имали предварителна информация за финансовото състояние на Mt.Gox - доста преди откриването на самата процедура по несъстоятелност. Анализаторите на CCI стигат до това заключение, след като установяват подозрителна обвързаност между членове на персонала на тези банки и свързани с Mt.Gox лица.

В хода на разследването служителят на CCI успява да си върне USD 20 000, които уж са били вече прехвърлени към сметка на Mt.Gox в полска банка, преди да обявяването на процедурата по несъстоятелност.

В неговия случай, - както и в десетки други подобни,  - парите, депозирани от клиенти на Mt.Gox между 25 януари и 25 февруари 2014 г. (приблизително 120 млн. USD) са били обявени от банките като преведени в съответните сметки в системата на Mt.Gox. Въз основа на събраните от CCI данни обаче, тези транфери никога не са били осъществени. Парите на клиентите никога не са достигнали нареденото от собствениците на сметките местоназначение.

CCI също така анализира структурата на Mt.Gox. По всичко изглежда, че борсата за криптовалута е управлявана от структура, в която служителите и авоарите  са разпределени в няколко различни фирми, а Mt.Gox изпълнява ролята на коррдинатор между тях. В процеса на разследване CCI често се натъква на отказ от достъп до информация, въпреки че по закон, такава информация трябва да бъде  публична.

"Бихме искали жертви на Mt.Goх, претърпели загуби в следствие на обявената несъстоятелност, да се свържат с нас и да споделят своята история. Надяваме се, че чрез събиране на повече информация от страна на инвеститорите  CCI ще бъде в състояние да довърши разследването си и да помогне на жертвите си върнат част от загубените пари", казва д-р Щайнхарт. За да улеснят подаването на сигнали, CCI създават следния интернет адрес: www.mtgox-investigation.cc-int.eu/contact.html

Събраната от CCI информация чрез публично достъпни разузавателни източници (OSINT) дава основания на разследващите да смятат, че някои от банките са се държали некоректно към своите клиенти и могат да бъдат обвинени в небрежност и нелоялност. В някои от случаите CCI подозира, че определени банки умишлено са укрили информация от своите клиенти.

"В интерес на самите банки е да разкрият всяко нарушение в рамките на тяхната организация. Именно затова очакваме тези банки ще ни съдесйтват и да помогнат на своите клиенти да намерят поне част от техните липсващите средства", казва д-р Щайнхарт.

Подробна информация за разследването, включително за използваниете методи и получените данни може да намерите на: http://mtgox-investigation.cc-int.eu


За допълнителна информация
:

Крисчън Сабадош: szabados.krisztian@flowpr.hu

* * *

CCI AG (СиСиАй - Компетитив Корпорейт Интелиджънс)
 
е основана през 2008 г. в Швейцария. Компанията предоставя на корпоративния сектор услуги в областта на конкурентното корпоративно разузнаване (Competitive Corporate Intelligence). CCI ползва доказани методи и кибер-технологии, разработени и успешно прилагани от правителствените разузнавателни организации. Тези методи са променени и адаптирани за търговско приложение, с акцент върху правното и етично събиране на разузнавателни данни, без използване на неморални техники за събиране на информация.

Сайт: http://cc-int.eu