Вдигат всички учителски заплати с 5 на сто (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Април 2014 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вдигат всички учителски заплати с 5 на сто (обновена)

/КРОСС/ Всички преподавателски заплати, а не само на младшите учители, ще бъдат увеличени с 5 процента. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, като допълни, че тепърва ще се уточнява дали увеличението ще влезе в сила от 1-ви юли или от 1-ви септември.

„Синдикатът на българските учители още от месец декември миналата година поиска увеличение в размер на 5 % като направи разчети. Така че ние не отстъпваме от позицията си, не я променяме през ден-два. Ще има увеличение при абсолютно всички учители. В момента се работи и върху колективния трудов договор. В него ще бъде записано това увеличение от 5% и ще бъде за всички учители. Съвсем сигурно е", заяви категорично Такева.

Думите й бяха реплика на заявеното преди дни от министъра на образованието и науката Анелия Клисарова, че от първи юли тази година ще има повишение на началната заплата на младите учители до 35 години. На дискусия за необходимите политики и практики за привличането и задържането на млади хора в учителската професиятя посочи, че се обсъжда се увеличението да бъде между 30 и 50 лева.

Сега началните заплати на младите учители в училищата са различни - има заплати от 450 лева и от 500 лева за младите педагози, но те се определят от училищните директори, каза още министър Клисарова.

На конференция за ролята на семейството, образованието и религията при формиране на гражданско общество, която се проведе днес в София, председателят на парламентарната просветна комисия Ваня Добрева заяви, че ще настоява догодина за образование да бъдат отделени 4 на сто от БВП.

В Европа трябва да се възроди мисленето за образованието като за благо, да се финансира и развива повече, призова червената депутатка. Тя наблегна на социалната роля на образованието като фактор за преодоляване на неравенствата в икономически план. По думите й, класическото разделение бедни-богати сега има ново измерение: образовани - необразовани.

Скоро ще се разработят нови критерии за заплащане на учителите, които ще доведат до по-високи заплати за всички, не само за младите преподаватели. Професията трябва да стане регулирана, обяви Добрева от името на БСП.

Според нея трябва да се разработят такива политики, които да имат стимулиращ, а не санкциониращ ефект върху хората. Тя обяви, че след евровота левицата очаква образователният министър Анелия Клисарова да представи новия Закон за народната просвета.

Добрева настоя за това образованието да не бъде повече предмет на експерименти от страна на различните правителства. Ще задължим изпълнителната власт да разработи стандарт за материалната база на училищата, зарече се депутатката.

Тя заяви и че е редно да се направи регистър на държавната и общинската собственост в образованието, за да е ясно какво се случва с имотите и закритите училища.

Стана ясно, че управляващото мнозинство ще настоява и за регламентиране на ресурс за целодневното обучение на децата на 5-6 годишна възраст, за разработване на програми за овладяване на българския език от деца, за които той не е майчин, за библиотечни фондове за обмен на учебници за гимназисти, както и безплатни учебници и помагала за социално слабите деца.

Ето това са малка част от стъпките, които следва да се вложат в образователната система и да се изпълнят през идните десетилетия, обобщи плановете в сектора Добрева.