„И ний сме дали нещо на света" - изложба в Министертвото на образованието и науката
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Май 2014 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„И ний сме дали нещо на света" - изложба в Министертвото на образованието и науката

/КРОСС/ „И ний сме дали нещо на света" е мотото на изложбата, организирана по инициатива на Националния музей на образованието - Габрово, която бе открита днес от проф. Анелия Клисарова във фоайе „Ротонда", в Министертвото на образованието и науката.
„За мен е изключително удоволствие да сме заедно в навечерието на най-българския празник - 24 май и да имам възможността да открия тази изложба. Мисля, че можем да кажем, че ний сме дали много на света. Вече 40 години музеят дава на българското образование заслуженото - той пази българския дух, българската сила, пази българските думи и българските букви", сподели министър Клисарова при откриването на изложбата. Тя благодари на колектива на музея и лично на директора Олег Цонев за добрата работа и за всеотдайността, с която изпълняват своите задължения и пожела „На дъбър час!" на изложбата, която ще обиколи много български училища в навечерието на празника на българската просвета и култура.
Изложбата „И ний сме дали нещо на света" проследява живота, делото и дейността на светите братя Кирил и Методий. Тя е част от събитията, посветени на 40-годишнината от създаването на музея.
Националният музей на образованието е научно-информационно звено в системата на Министерството на образованието и науката и е единственият институт, който издирва, съхранява, изучава и популяризира културни ценности, свързани с образователното дело в България. Създаден е през 1974 година и се помещава в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априловската гимназия в Габрово. Експозицията на музея проследява историческия път на образованието в България от създаването на писмеността ( IX век) до наши дни.
Във фонда на музея се съхраняват над 200 000 културни ценности от X век насам - документи, снимки, веществени материали, реализирана е възстановка на килийно училище, на детска градина от края на XIX век, на първото новобългарско училище и всичко това го прави уникален и единствен в Европа.
От обновената електронна страница на Националния музей на образованието - http://www.nmogabrovo.com/, може да се открие подробна информация за делото и програмата на музея.