10-о издание на Европейската нощ на музеите
Секция: КУЛТУРА
12 Май 2014 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10-о издание на Европейската нощ на музеите

/КРОСС/ На 17 май 2014 г. в София ще се проведе 10-о издание на Европейската нощ на музеите.

По традиция десетки музеи и галерии в София ще отворят врати за всички, които искат да разгледат експозициите в една нощ. Входът за събитието е безплатен. 

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа.

Днес в нея вече участват хиляди музеи и галерии от целия континент. В София проявата традиционно е под патронажа на Френския институт, българското Министерство на културата и Столична община. Министерството на културата е националната институция, която партнира на френската страна за провеждането на Нощта на музеите.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това - към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания.

В Нощта на музеите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си отново ще отворят десетки пространства за изкуство и култура в цялата страна. България се включва все по-активно в тази чудесна инициатива, стартирала от Франция - в миналогодишното девето издание на Европейската нощ на музеите само в София близо 150 хиляди души се посветиха на обиколки на музеите и галериите, присъединили се към проявата.

С увеличаването на броя на участващите музеи и галерии в Европейската нощ на музеите на практика се увеличава и възможността културното послание на тази инициатива да достигне до по-голям кръг от хора, и най-вече - до младото поколение.

Десетото юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2014 ще се проведе в два фестивални дни - 12 и 13 септември. През първата вечер ще бъдат представени събитията от програмата „Музеи и галерии", а през втората - програмата „Култура и клуб".

Музеите и галериите ще останат отворени до след полунощ, а входът ще е свободен, но ногобройни пърформанси, музикални и театрални изпълнения на живо ще има и по улиците на града. 

Сега е моментът да се научите да рисувате върху стъкло, да послушате джаз на живо или да откриете някой музей в Пловдив, за който може би не сте и подозирали, че съществува.