За четири години сивата икономика намаляла с 10%
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2014 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За четири години сивата икономика намаляла с 10%

/КРОСС/ За четири години сивата икономика в страната е намаляла с 10%. През 2010 г. делът й е бил 42,2%, а през 2014 г. - 32,3%. Това показват оценките на работодателите в измервания, направени от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по проект за ограничаване и превенция на неформалната икономика.

Въпреки отчетената положителна тенденция страната ни продължава да е в „челната тройка" на държавите с най-голям дял сенчест бизнес в ЕС наред с Румъния (29,1%) и Литва (28,5%).

Като най-разпространени и проблемни прояви на неформалната икономика у нас се очертават измамите с ДДС, загубите от контрабанда на тютюневи изделия, фиктивните трудови договори, митническите процедури при търговия със страни извън ЕС, неиздаването на касови бонове в услугите. Това коментира експертът по проекта на АИКБ проф. д-р Стефан Петранов.

Туризмът, инфраструктурното строителство, млекопреработването и здравеопазването са сред браншовете с най-висок дял на сивата икономика. С най-нисък са машиностроенето и пощенските услуги, допълни социологът доц. д-р Емилия Ченгелова.

Шампионите по сива икономика - над 40%, са Видин, Шумен, Търговище. На другия полюс с 10-15% сив сектор са Русе, Благоевград, Велико Търново, сочат данните. Рязко са се увеличили работещите, които признават, че се осигуряват на по-малка сума от тази, която реално получават, пише Преса.

През 2012 г. те са били 34,2%, а през 2014 г. - 67,7%. Намаляват обаче случаите на работа без трудов договор. През 2010 г. те са били 16,6%, а през 2014 г. - едва 6,4%.