Национален протест срещу законопроекта на ДПС и ГЕРБ за оздравяване на КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Октомври 2014 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Национален протест срещу законопроекта на ДПС и ГЕРБ за оздравяване на КТБ

/КРОСС/Национален протест срещу законопроекта на ДПС и ГЕРБ за оздравяване на КТБ, организират тази вечер от „Протестна мрежа". Той ще се проведе под надслов „Моделът КОЙ отново се изплю в лицето на България! #нямадаплатим!"

Проектът предвижда парламентът в срок до 6-ти ноември да приеме промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприема действия по оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Това, което се случва е меко казано недопустимо. Получава се една огромна подмяна на вота на избирателите. Темата за КТБ беше много старателно избягвана в документите и програми преди изборите и в предизборната дискусия. Сега имаме негласен консенсус да се запуши по най-бързия начин обществения и европейски натиск за изплащане на парите по най-лесния начин - чрез изливане на милиарди държавни пари. Това коментира пред БНР Николай Стайков от „Протестна мрежа".

Според него има и друг начин да се оздрави КТБ.

Прокуратурата, следствието и ДАНС да си свършат работата, да открият къде са отишли парите и да ги възстановят. Тогава вложителите ще си получат парите, смята Стайков. 

Ние не казваме, че не искаме да бъде оздравявана банката, нека да бъде оздравявана, но това да не включва държавни парти. Законите да бъдат веднага приложени и хората да си получат парите, допълни той. 

Стайков коментира и авторството на самия Делян Пеевски в законопротекта за КТБ.

Мисля си и за един друг закон, внесен от него - за офшорните зони. Знаете ли кой е собственик на „Булгартабак" в момента? Лихтенщайнска офшорка. Всеки ден минавам покрай главния офис на „Булгартабак Холдинг" и джипът на майката на Делян Пеевски, ако не всеки ден, то през ден е там. Този закон е написан идеално, за да не свърши работа и е писан от някой който много добре разбира от офшорки и от темата и как законът да бъде написан така, че да звучи страхотно, но да няма никакъв ефект. Опасявам се, че в закона за КТБ става въпрос за абсолютно същото нещо, каза протестиращият. 

Николай Стайков каза, че банката е черната кутия на поне две правителства назад и затова е важно да се разбере какво е станало там.